Декември
26 Пон

Регионален фолклорен събор "Зимни празници" – с.Мечкарево

пн, Декември 26, 2016 - пн, Декември 26, 2016

Описание

За шестнайсети път в село Мечкарево, община Сливен, ще се проведе традиционният Регионален фолклорен събор „Зимни празници“. Тази година заявка за участие са подали 25 читалища от общините Сливен, Попово, Нова Загора, Димитровград. Очаква се да се включат над 300 самодейци.

Празникът се организира от община Сливен, кметството и читалище „Просвета 1925″ в с. МечкаревоЦелта на събора е да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и да популяризира фолклорната култура сред младите хора. За участие в него се канят самодейни състави от региона и страната.

В програмата си те могат да включат възпроизвеждане на обред или фрагмент от зимен обред – Игнажден, Бъдни вечер, Коледа/коледуване/, Васильовден/сурваки/, Силвестър/Караман/, Йордановден/Богоявление/, Ивановден, Бабинден, Ладуване, Атанасовден, Петльовден и други. В рамките на събора се провеждат конкурси за най-точно възпроизвеждане на зимен обичай, за изпълнение на обреден танц, за обредни хлябове и сурвакници.

Журито на събора е с председател д-р Владимир Демирев – етнолог от Регионалния исторически музей и членове: Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“, Станка Иванова – хореограф и Йорданка Таскова-председател на сдружение „Читалища“.

Съборът се прави на втория ден на Коледа – 26 декември.В рамките на събора се провеждат конкурси за най-точно възпроизвеждане на зимен обичай, за изпълнение на обреден танц, за обредни хлябове и сурвакници.Повече за празничното събитие от Маринета Кирова – секретар в Народно читалище „Просвета“.

mechk1

mechk2

photo_verybig_1539419

zp3.

Още събития

Може би ще посетите