Юли
15 петък

Роженски събор

пт, Юли 15, 2016 - нд, Юли 17, 2016
Рожен

Описание

През месец юли 2015г. След 9-годишно прекъсване се възроди едно емблематично събитие, което съхранява паметта и носи идентичността на българската нация – Роженския събор. От 17 до 19 юли 2015 г. на красивите роженски поляни в Родопа планина се проведе Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Иновативното културно събитие, наследник на Националния фолклорен събор „Рожен”, се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян в партньорство с Община Чепеларе и подкрепата на Министерство на културата. То е под патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.
Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2015 съчета етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е традиционен поминък и е в основата на народната култура, фолклора, занаятите и съответните дялове от българската икономика.
В трите дни на Рожен на 3 сцени се проведе Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. В мобилни експозиции бяха подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи, историята на Роженския събор и етнографски сбирки от региона. Представиха се различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. Посетителите на Събора видяха породисти овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване в специализирани изложения. В програмата на събитието бяха включени фермерски състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, народни борби, шоу с кучета. На Рожен школа „Багатур“ демонстрира конни и бойни умения, мрежа „Хлебни къщи“ показа „Театър на трохите“, а Ути Бъчваров сготви най-големия родопски курбан. Вечерите завършваха с грандиозни концерти, изпълнения на нестинари и народни веселби.
Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2015 беше посетен от над 350 000 души. През 2016 година сме по-амбицирани от всякога да постигнем още по-голяма посещаемост и грандиозност на събитието. Очакваме посетителите на тазгодишното издание да са близо 450 000.

 

Рожен.Материали за изложба "Родопите през погледа на Стою Шишков и днес"
Рожен.Материали за изложба „Родопите през погледа на Стою Шишков и днес“
м. "Св. Георги", 1908 г., край Рожен (ДА-См,Ф.321К,оп.1,а.е.37,л.5).Чепеларе, материали за изложба
м. „Св. Георги“, 1908 г., край Рожен (ДА-См,Ф.321К,оп.1,а.е.37,л.5).Чепеларе, материали за изложба

400 гайдари ще огласят Роженските поляни, където ще се възроди „Чудото на Рожен”. Зад сцената е изграден внушителен декор от българския трикольор с размер 5400 кв. Съборът се организира от 17 до 19 юли и е сред най-мащабните фолклорни форуми у нас. Всеки ден от 13:00 до 13:20 часа програмата на сцените ще спира, за да се извива право българско хоро, в което се очаква да се включат около 30 000 души.

Фолклорният конкурс протича на 4 сцени, на които ще се качат 315 певчески групи и 25 ансамбъла. 7 565 участници от всички фолклорни области на България – 261 индивидуални изпълнители, 30 дуета и 12 оркестъра ще покажат богатството на родния фолклор и традиции.  30 са обичаите, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на българските традиции.

Атрактивни надигравания са планирани и в трите дни на събора, като за победителите са предвидени парични награди. На Рожен се представят групи от 306 народни читалища – 94 са формациите от детски градини, училища, пенсионерски клубове и други формирования. Очакват се 8 100 участници в конкурса и концертите, което е с 2 100 души повече от 2006 г.

За първи път на Рожен ще има и ревю на автентични носии от цяла България.

Платен вход за паркингите и за събитието няма да има.

Антоанета Титянова

gaidarski-subor-v-surceto-na-rodopite-3

roejn5 roejn4 rojen2 rojen1 rojen

 

 

Още събития

Може би ще посетите