Октомври
19 сряда

Софийски фестивал за камерна музика Аджитато‬ 2016

ср, Октомври 19, 2016 - сб, Ноември 19, 2016
Студио 1 на БНР

Описание

От 19 октомври до 19 ноември, за втора поредна година, ще се проведе единственият специализиран фестивал за изпълнение на камерна музика „Аджитато”.  Шестте концер  ще бъдат всяка сряда от 19ч. в Студио 1 на БНР – съорганизатор на издание 2016г. Организатори на събитието са Столична програма „Култура”, Министерство на културата, БНР и НДК. Първото издание бе посветено на 70-годишнината от края на Втората световна война и реализиранос  финансовата подкрепа на Национален фонд Култура, Българска академия на науките и ДЗИ.

Тази година фестивалът отбелязва три годишнини: 80г. от рождението и 5г. от смъртта на големия композитор Красимир Кюркчийски, както и 175г. от рождението на Антони Дворжак. Преобладаващите композитори са славянски, включително и български и се очертават две премиери: „Славянски танци” за четири ръце от А.Дворжак и „Старинни български легенди” от Марек Дяков. Началото е на 19 октомври с първият международен гост – клавирно трио „Имаж” (България/Германия) със състав Гергана Гергова (цигулка), Павлин Нешов (пиано) и Томас Кауфман (виолончело). Те са носител на наградата Echo Klassik за 2014г. и световни посланици на немската кулрура към Гьоте институт.  Освен клавирни триа от Антони Дворжак и Маурицио Кагел, триото ще направи първото интегрално изпълнение на композираните и посветеи на триото „Старинни български легенди” от Марек Дяков.

На 26 октомври дуо „Колаж” – Нона Кръстникова (сопран) и Мария Русева (пиано), ще изпълнят вокален рецитал. Те са лауреати от миналогодишното изание на конкурса за италианско песенно творчество „Елза Респини” (Верона).

На 2 ноември „Славянски танци” на Антони Дворжак за четири ръце, ще се изпълни от клавирно дуо Щерева-Симеонова, завоювали награда на междубароден конкурс в Токио.

На 9 ноември Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет) – камерен ансамбъл „Силуети”, ще изпълнят произведения от А.Цемлински, Б.Барток и П.И.Чайковски.

На 16 ноември струнен квартет „Джокозо” (Румъния/Холандия/Австрия) ще гостува на фестивала. Себастиан Каслеано (цигулка), Теофил-Юстиниан Тодика (цигулка), Адриан Станчиу (виола) и Бас Йорген (виолончело) са част от Европейска академия за камерна музика и носители на редица награди. Ще изпълнят три струнни квартета – от Й.Хайдн, Ф.Менделсон и Б.Барток.

Закриването ще е на 19 ноември с концерт в памет на Красимир Кюркчийски, озаглавен „Сън за щастие”. Камерен хор „София” с диригент Мария Русева ще изпълнят произведение от Джон Таванър, Феликс Менделсон, Ерик Уитикър , Красимир Кюркчийски и Александър Текелиев. А официалното откриване ще е на 15 октомври (събота) от 19ч. Литературен клуб „Перото” в НДК. Концерта е под надслов „Независимите артисти – наръчник за оцеляване”, което е неформална творческа среща-разговор между музиканти, екип, публика и гостуващи неправителствени организации. Входът за откриването е свободен.

Екипът на фестивала е подготвил нещо и за детската аудитория – два концерта на 22 октомври и на 12 ноември от 11ч. в Кино Люмиер /зала 11 на НДК/. Те ще се проведат под надслов „Истински камерен концерт”, защото предлагат алтернатива на обичайните образователни концерти, светът на истинската музика е различен и тези концерти са посветени на него.

Билети за концертите от основната програма може да закупите на касата на Кантус фирмус, както и онлайн: http://www.ticketsbg.com/

А билети за Agitato’Kids – в билетния ценър на НДК или оналйн: https://www.ticketportal.bg/

001038581180x55713-03-1

Още събития

Може би ще посетите