Стрийт арт вилидж фестивал, Старо Железаре

2021Неопределена през
Юли
с. Старо Железаре (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

В едно от най-колоритните български села – пловдивското Старо Железаре, предстои откриването на традиционния фестивал на стенна живопис „Село на индивидуалности”. Откриването обикновено става в местния Пирянков център за съвременно изкуство.  Проявата е под наслов „Село на индивидуалности/Изкуство за социална промяна”.

От 2015 г. насам изкуството буквално идва при хората. Всяко лято инициаторите на проекта – художниците Катаржина и Венцислав Пирянкови – с техни студенти от полския град Познан организират фестивала за авангардно изкуство „Старо Железаре стрийт арт вилидж фестивал“. Те преобразяват Старо Железаре, рисувайки на открито, върху стените на къщи и огради в селото.

В селото има 400 жители и по-специалното в него е, че зидове, стени и къщи са изрисувани с образи на местни и на известни хора – от жители на селото, до българския патриарх Кирил, шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум от Дубай, цар Борис III и много други.  Само за едно лято са създадени около 40 картини по стените на селото, представящи местните хора в компанията на известни личности от политиката и културата.

 

Подобни събития
Разгледайте