Септември
06 Неделя

Събор възпоменание за Тутраканската епопея, Шуменци

нд, Септември 06, 2020 - нд, Септември 06, 2020
Исторически музей – Тутракан , Община Тутракан

Описание

Община Тутракан и Историческият музей в града организираха поредния възпоменателен национален събор на територията на „Военна гробница Шуменци 1916 г.“, посветен на 98-ата година от Тутраканската епопея на Добруджанския фронт. В него участваха заместник областните управители Джанан Халил и Вяра Емилова, представители на общини от Североизточна България – от Добруджа и Лудогорието, военни организации от България и Румъния, членове на неправителствени структури, вкл. съюзите на офицерите от резерва и ветераните от войните, както и много граждани.
           От името на организаторите основното слово произнесе  г-жа Стефка Станкова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ при община Тутракан. В него тя напомни, че пет са войните за национално обединение на България и Тутраканската епопея е сред най-драматичните събития по време на Първата световна война. От страна на 40-членната делегация от град Констанца, Румъния, слово произнесе г-н Рамус Маковей, според когото е впечатляваща церемонията на мемориала „Шуменци“ – най-запазеното военно гробище в България. От 2007 г. насам в събора участват представители на неправителствената организация „Култ към героите“ от северната ни съседка. Наскоро наши военни и ветерани са били по тяхна покана в Констанца, за да честват заедно тамошния Ден на героите.
          Трима отци – от България и Румъния, отслужиха заупокойна молитва в памет на над 8 000 войници и офицери, от които 1 764 българи, а останалите германци и румънци, загинали в битката към подстъпите към фортовете на тутраканската крепост през есента на 1916 г. От 1941 г. насам в началото на всеки м. септември пристигат на полето на бойните действия представители на властта и на общините, на които са били граждани загиналите, за да участват във възпоменанието. Близо 20 години продължава изграждането на мемориалния комплекс, включващ гробищен парк, паметници и православен храм, както и стелите с имената на героите.
          В основата на поддържането на комплекса „Военна гробница“ край село Шуменци са община Тутракан и Историческият музей в града. „За 100-годишнината след две години се надяваме да бъде изграден и музейният комплекс“, каза директорът на музея Петър Бойчев.  За историците е безспорно значението на битките за равна Добруджа на фона на Голямата война.
         Тутраканската операция, Добричката епопея и операцията при Кубадин заемат важно място в събитията в края на войната, което обуславя и настоящия възпоменателен събор. Близо 20 венеца бяха поднесени на главния паметник на военното гробище. Надписът му е уникален по своето съдържание: „Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество“. В него е цялата човешка философия, прославяща безсмъртието на всеки живот, отдаден в името на свещената идея за защита на родината.

Още събития

Може би ще посетите