Юни
30 сряда

Традиционен събор на село Равногор

ср, Юни 30, 2021 -
местност св. Илия, село Равногор, Берковица

Описание

Традиционен събор включва разнообразна фолклорна програма и на центъра се извива кръшно хоро. Гостите на селото могат да се насладят на родопското празненство. От години на параклиса “Свети Илия” се събира на събор цялото село. Идват специално за случая живеещи в други населени места равногорци, както и много гости. Канят се изпълнители на родопски песни и гайдари.

В по-ново време на входа на селото е изграден голям стоманобетонен кръст, символ на християнската вяра на равногорци. На изток се намира параклис “Свети Илия”, на връх Света Елена се намира и параклис, носещ същото име, а на най-високия връх “Света Неделя” се намира оброчен камък. На съответните празници на всички параклиси и на “Света Неделя” се дава курбан за здраве. Село Равногор се намира в планински район. Непосредствено над селото се издига връх Света Неделя.

 

 

Село Равногор е разположено на 1362 м. надморска височина в Баташкият дял на Северозападните Родопи. Землището на Равногор е 92 хил. дка. С граници на североизток ­ с. Жребичко, югозапад ­ с. Нова махала, северозапад ­ гр. Брацигово. Това са част от земите на древните траки, свидетелство за което са многото тракийски гробници, една от които най-голямата куполна гробница в България с диаметър 5, 30 м.

Според изследвания, проведени през 1993-1994 г. от NASA, районът около Равногор в диаметър от 40 км е обявен за екологично най-чистия на Балканския полуостров. Изследванията са осъществени посредством сателитни снимки, направени от космическа сонда. Те са публикувани през 1994 г. в престижното американско списание “National Geographic”.

Още събития

Може би ще посетите