Община Добрич

Събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, село Дебрене

2021Неопределена през
Юни
село Дебрене (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

По време на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“ се открива „Алея на занаятите“. 52-то издание на Празника на народното творчество се провежда в местността „Славната канара“ край село Дебрене в края на юни и е част от Националния културен календар.
„Алеята на занаятите“ събира майстори на народни носии, на традиционни за българския бит инструменти и съдове, накити и украшения, сувенири, дърворезби, кожени и керамични изделия и други. На събора земеделски производители от региона предлагат собствена продукция.

На празника се провежда ревю конкурс за най-красива народна носия. Дефилиращите разказват от коя фолклорна област са костюмите, как са изработени и други интересни факти, свързани с историята им.

„Песни и танци от слънчева Добруджа“ по традиция е сцена за изява на певци, танцьори, инструменталисти, разказвачи на възраст от 3 до 80 години. На празника се надпреварват и певчески и танцови състави, групи за автентичен фолклор, оркестри, ансамбли.За първи път в конкурса могат да се включат и изпълнители на обработен фолклор. На „Славната канара“ се очакват и чуждестранни състави, които изпълняват български фолклор.
Празникът възниква като събор надпяване „В прослава на хайдутството“ в местността, известна като хайдушко сборище на войводата Пейо Буюклията и неговата дружина. На откриването през юни се прави празничен водосвет за здраве и благополучие на всички, които ратуват за съхраняване на народните традиции.

Подобни събития
Разгледайте