Юни
30 събота

Събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”

сб, Юни 30, 2018 - сб, Юни 30, 2018
село Дебрене, Добрич

Описание

Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“ ще открие Алея на занаятите на предстоящото си 50-то издание, съобщават от Добричката община. Празникът на народното творчество в местността „Славната канара“ край село Дебрене, който ще се състои на 30 юни, е записан в Националния културен календар.
Алеята на занаятите ще събере майстори на народни носии, на традиционни за българския бит инструменти и съдове, накити и украшения, дефилиране,сувенири, дърворезби, кожени и керамични изделия и други. На събора земеделски производители от региона ще могат да предлагат собствена продукция.
За първи път на празника ще има ревю-конкурс за най-красива народна носия. Дефилиращите ще разкажат от коя фолклорна област са костюмите, как са изработени и други интересни факти, свързани с историята им.
„Песни и танци от слънчева Добруджа“ по традиция е сцена за изява на певци, танцьори,инструменталисти, разказвачи на възраст от 3 до 80 години. На празника се надпреварват и певчески и танцови състави, групи за автентичен фолклор, оркестри, ансамбли.За първи път в конкурса могат да се включат и изпълнители на обработен фолклор. На „Славната канара“ се очакват и чуждестранни състави, които изпълняват български фолклор.
Празникът с петдесетгодишна история възниква като събор-надпяване „В прослава на хайдутството“ в местността, известна като хайдушко сборище на войводата Пейо Буюклията и неговата дружина. На откриването през юни ще бъде отслужен празничен водосвет за здраве и благополучие на всички, които ратуват за съхраняване на народните традиции.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Май 10, 2024
Пловдив