Март
20 събота

Тодоровден „Конски кушии“ в село Ценово

сб, Март 20, 2021
Ценово

Описание

Тодоровден „Конски кушии“ в село Ценово е  един светъл църковен православен празник.Преди да дойде Великден, трябва да минат 40-дневните пости, известни като Великите пости. Те винаги започват именно с Тодоровден, който се празнува в първата събота от поста. Затова този празник винаги е на различна дата, която е обвързана с това кога точно през конкретната година се пада Великден.

На този ден, църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Празникът се отбелязва и с т. нар. български кушии (надбягване с коне). По този начин тържествено се почита коня. Българският народ от поколение на поколение предава легендата за Свети Тодор. Тя гласи, че на този ден облича девет кожуха, яхва коня си и отива да проси от Бог да дойде лятото.

В следващия абзац ще ви представим някои от обичаите, свързани с Тодоровден „Конски кушии“ в село Ценово.

Традиция е мъжете започнат да се подготвят за празника още при изгрева на слънцето! Красивите гриви и опашки на конете се сплитат на плитки. В тях се добавят цветя и мъниста. Преди състезанието се минава на водопой. След това идва ред на самата кушия. Тя е изпълнена с много емоции, желание за победа и същинско съревнование между участниците и техните коне. Състезанието на Тодоровден се гледа от цялото село и винаги се превръща в истински празник, в който адреналинът достига най-високата си точка в годината.

Конят-победител от кушията се награждава с венец и юзда, а стопанинът му с риза или кърпа и заедно с другите участници обикалят къщите, за да завършат в двора на собственика му, където се случвало и празничното хоро.

На този ден именници са хората с прекрасните имена Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Тея, Теа, Божидар, Божидара, Юлиян, Юлияна, Доротея, Дора.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Още събития

Може би ще посетите