Януари
16 събота

Традиционен бал на стари народни носии, с. Бойница - Отменя се

сб, Януари 16, 2021 - сб, Януари 16, 2021
Народно читалище „Надежда – 1903“, с. Бойница, Видин

Описание

Бал на носиите провеждат в Бойница от 1903 година, когато е създадено местното читалище „Надежда“. С всяка  година интересът към автентичната красота расте. За баловете в Бойница и съседните села си идват бивши жители или техни наследници, които живеят в страната и в чужбина. Те също обличат своите носии и минават през сцената като манекени. През последните години читалището е закупило няколко носии, но не притежава пълна колекция. Костюмите се съхраняват в домашните ракли, но за бала се предоставят на читалището. То осигурява манекени, които ги обличат за една вечер и след това ги връща на собствениците им.

Носиите печелят овации и награди на фолклорни фестивали. Въпреки ежегодните балове, интересът към носиите не стихва. За всеки бал пристигат етнографи и гости. Шевиците и моделите на дрехите са уникалното богатство на селото. Те са няколко вида – празнични, сватбарски, булченски, жетварски и т.н.
В съседното село Шишинци също съхраняват 20 народни носии на повече от век. С тях то участва на фестивали, печели награди. Все пак, такава носия може да се види в националния музей на Япония. Показват я като гениално творение на самобитната народна култура на България.
Балове на народните носии се провеждат и в съседните села. В Шишинци той е на 3 март, в Бориловец – на 8 март, в Периловец – на 22 март. Който още не е видял автентична народна носия, направена с голям вкус, хармония и самобитна естетика, нека дойде на празника.

Бойница е известно село със своите стари носии – пъстри с преобладаващ червен цвят на женските костюми и бял – на мъжките. Около вратовете и на ръкавите на ризите с гъсти шевици, повечето с флориални мотиви. С вертикални шевици са украсени и престилките. Всичко е изработено на ръка и само от естествени материали. Някои от ризите са конопени, но има и кенарени. Късаците и завеските са от вълна.

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора