Октомври
03 четвъртък

Традиционен есенен панаир“Карабаа”, Харманли

чт, Октомври 03, 2019 - нд, Октомври 06, 2019
Община Харманли – сухо корито на р.Олу дере, Харманли

Описание

За пореден път традиционният есенен панаир в Харманли – „Карабаа”ще посрещне своите гости в началото на октомври в района на Гърбавия мост и новия пазар. Харманлийският панаир съществува от създаването на Харманли като селище и е бил един от най-големите в страната, втори след Узунджовския.
Различно се тълкува името на панаира – „Карабаа”. Най-вероятно думата „карабаа” („черно грозде”) означава, че панаирът се е провеждал по време на гроздобера, откъдето е тръгнало и наименованието му. Сигурно е също, че на Харманлийския панаир в ония времена са му казвали още и „тахта” панаир (дъсчен панаир).
Интересно е да се знае още, че по време на панаира край р. Олудере се е устройвал и т. нар. „хайван пазар” и на него пристигали търговци-джамбази от цялата страна и чак от Мала Азия.
Днешният „Карабаа” също следва своите вековни традиции. В по-ново време той се е провеждал на различни места из града – на площада,  в района на стария пазар, в местността „Изворът на Белоногата”, но напоследък се утвърди панаирът да става близо до Гърбавия мост, както е било и в миналото.
Както всяка година в последния панаирен ден на ротондата пред музея ще се проведат народните борби. Предния ден  на същото място ще се състои III-я Международен детски фестивал „Гергана”. Като съпътстваща панаира изява ще бъдат и изпълненията на общинския духов оркестър.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати