Август
07 Неделя

Традиционен Общотвърдишки събор

нд, Август 07, 2016 - нд, Август 07, 2016
местност "Хайдушка поляна", Твърдица

Описание

Традиционният Общотвърдишки събор ще се проведе на 7 август в местността Хайдушка поляна в Твърдишкия балкан. Организатори на събитието са Община Твърдица, Туристическо дружество „Чумерна” – гр.Твърдица, Народно читалище “Св.св. Кирил и Методий 1914” и Съюз на пенсионерите – гр.Твърдица.

Основните цели на празника са: да се запазва и развива традицията за провеждане на събора на „Хайдушка поляна”, като се внасят елементи, свързани с местната фолклорна хайдушка история; да се осъществява приемственост в традициите между поколенията, възпитавайки у тях любов към родния край, историческото минало и красивата природа; в хода на подготовката на събора да продължи събирателската и изследователска дейност за проучване на местната фолклорна история.

Съборът няма конкурсен характер, а в него могат да се включат индивидуални участия на певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и певчески групи. Изпълненията трябва да са насочени към по-малко известни хайдушки народни песни и предания за хайдути от Твърдишкия край – Пею Буюклията, Злати Конарченина, Димитър Калъчлията и др. Основен критерий за доброто представяне е изпълнителското майсторство на участниците.

Програмата, освен концерти включва и спортни игри за деца и възрастни – дърпане на въже, щафетни игри и други. Участниците в концертната програма и победителите в отделните състезания ще получат грамоти.

Съборът в местността „Хайдушка поляна” ще започне от 10:00 часа. Община Твърдица осигурява безплатен транспорт. Автобуси ще тръгнат в 7:45 ч. от Шивачево, в 8:00 ч. от кв. „Козарево“, в 8:30 ч. от площад „Свобода” в Твърдица и обратно в 14:00 и в 14:30 ч.

sabor_Tvardicahp1  20140725152822_01

Още събития

Може би ще посетите