Август
12 събота

Традиционен панаир на занаятите - Орешак

сб, Август 12, 2017 - вт, Август 15, 2017
с. Орешак, Троян

Описание

От 12 до 15 август в с.Орешак ще се проведе Традиционен панаир на занаятите. От втората половина на XVIII в. около стените на Троянския манастир, на храмовия празник на манастира 15 август, майстори от цялата страна показвали своите произведения. Така се полагат основите на занаятчийския панаир, който впоследствие става един от най-големите панаири в Северна България. Тази традиция продължава и до днес.

Ежегодно на храмовия празник на Троянския манастир 15 август се провежда 4-дневен Традиционен панаир на занаятите. Всеки посетител, освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на  традиционна кухня и музика  в прохладните бирарии. За най-малките гости на панаира има обособена  и зона с атракциони.

В парка на Националното изложение има организирани арт ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да се докосне до духа на местните традиции.

В неделя (14 август) от 12.00 часа в Националното изложение ще бъде открита изложба с произведения  на “младите майстори” – резултат от лятното училище по занаяти, което се провежда за четвърта поредна година в края на месец юли.

На  храмовия празник на троянския манастир  Успение на Пресвета Богородица (15 август) ще се отслужи Божествена света литургия от Негово Светейшество Български  Патриарх Неофит и ще се извърши литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от Манастира.

Всички гости на панаира ще могат да се насладят и на богата музикална програма с изпълнения на живо на български популярни и народни  песни.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите