Август
13 петък

Традиционен панаир на занаятите - Орешак

пт, Август 13, 2021 - нд, Август 15, 2021
с. Орешак, Троян

Описание

Ежегодно на храмовия празник на Троянския манастир 15 август се провежда Традиционен панаир на занаятите. Освен предмети на народните художествени занаяти гостите на панаира, могат да си закупят практични керамични съдове за бита, да се забавляват на специално организираните атракциони и да се насладят на традиционна кухня.

Традиционният панаир на занаятите ще се проведе отново около стените на Троянския манастир, както се е правило векове наред. Така се полагат основите на занаятчийския панаир, който впоследствие става един от най-големите панаири в Северна България. Тази традиция продължава и до днес.

В парка на Националното изложение ще се организиратарт ателиета с най-характерните за троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество, дърворезба… Всеки може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да се докосне до духа на местните традиции.

На  храмовия празник на троянския манастир „Успение на Пресвета Богородица“ (15 август) се отслужва Божествена света литургия и се извършва литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от Манастира.

Гостите на панаира ще се насладят и на богата музикална програма с изпълнения на живо на български популярни и народни  песни.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите