Август
18 събота

"Траянови врата - величие и памет" - Фестивал на късноантичното и средновековно наследство

сб, Август 18, 2018 - нд, Август 19, 2018
Крепост "Траянови врата", Костенец

Описание

Исторически фестивал за бита и традициите на обществата, използвали крепостта „Траянови врата“, от късната античност до късното средновековие. Крепостта е разположена на 15 км от гр. Костенец в Средна гора между ридовете Еледжик и Голак. „Траянови врата” е исторически проход край Ихтиман, наречен така на името на римския император Траян, с когото се свързва съществувалата там крепост. На 17 август 986 г. в прохода при крепостта „Траянови врата” войските на Самуил нанасят голямо поражение на ромейската войска, предвождана от императора Василий ІІ, като почти цялата ромейска конница и голяма част от пехотата били унищожени.

Събитието включва представяне на късната античност от 4-5 век, ранното средновековие от 6-11 век и късното средновековие от 12-14 век, с максимално доближени до автентичността образци от периода на представяне, реплики на облекла, въоръжение и снаряжение, изработени от естествени материали и представяне на занаяти и воински практики максимално близки до автентичните.

Във  фестивала ще участват Сдружение за възстановяване на българските традици – Авитохол, Варна, които ще направят възстановка на бита и традициите на ранносредновековните българи; Ивайло Енев от Русе, който ще покаже студено коване на защитно въоръжение – брони и шлемове; Сдружение „Вълкашит“, което ще демонсрира бита и традициите на средновековните българи 9-11 век – бойни практики, работа с лък, сабя, бич, боен строй и двубои; Екип от крепостта „Туида“ Сливен, който ще покаже обучение за лов с граблива птица; „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина“, Сдружение „Наемна дружина – Барадж“, „Сдружение „Верени“ и др.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София