Юли
22 Неделя

Фестивалът "Угар" - мистичен и древен

нд, Юли 22, 2018 - нд, Юли 22, 2018
Местност "Малка Драгойна", до с. Буково, общ. Първомай, Първомай

Описание

Фестивалът „Угар” ще се проведе в местността „Драгойна”, която се намира до село Буково, община Първомай. Фестивалът е посветен на свети Илия, пазител на вярата в Единия Истинен Бог. Избрахме местността „Малка Драгойна” заради древната ѝ митична история,която е съхранила и героичните подвизи на Ангел войвода по тези места.Фестивалът е посветен на чистия български дух!

Избрахме свети Илия, защото Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древността църквата го нарича „пророк и предсказател на великите божии дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“.

Избрахме Ангел войвода, защото Ангел войвода живее в сърцата на своите потомци не само с десетките си героични прояви, а и с многобройните си дарителски жестове в подкрепа на родолюбиви начинания за издигане на българското самосъзнание – той е оказал значителна финансова подкрепа при строежа на редица църкви и училища в първомайския край. А колко са подпомогнатите от него, изпаднали в беда българи – само Бог знае!

Избрахме местността „Малка Драгойна”, защото на самия връх Драгойна са разкрити основите на една от най-големите тракийски крепости. Висок едва 813 m, той се извисява над Тракийската низина и има изключителна стратегическа позиция с поглед върху територия с диаметър над 100 km – Пловдив на Запад, Хасково на Изток, Чирпан на Север и Родопите на Юг.Съдейки по фрагментите от вносна микенска керамика през късната бронзова епоха, обитателите на обекта са поддържали връзки с големите цивилизации на източното Средиземноморие.

Фестивалът ”Угар” има за цел да представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхраним и предадем живото духовно и културно наследство на българите.

Угар буквално означава разорано поле. Да бъде поставена земята под угар, означава да се поддържа изорана и чиста от плевели, незасята с нищо през целия период. Да бъде подготвена за сеитбата с добри семена.

Да изчистим съзнанието си на фестивала „Угар“, както изчистваме земята от плевели, да засеем добри семена, добри мисли, за да жънем добра реколта и да живеем прекрасен живот.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите