Август
07 събота

Фестивал "Дни на предците - Плиска 2021"

сб, Август 07, 2021 - нд, Август 08, 2021
Плиска, НИАР „Плиска” до източната порта на стария град

Описание

Деветото издание на Средновековния събор – фестивал „Дни на предците – Плиска 2021“, ще се проведе на 7 и 8 август 2021 година в НИАР Плиска.

Тази година фестивалът е посветен на 1340-та годишнина от създаването на Българската държава. Събитието се организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“, Община Каспичан, РИМ Шумен и НИАР – Плиска.

Фестивалът представя българското средновековие от VII до XIV век и е едно от най-значимите събития на сцената на историческите възстановки в страната. Участващите български и чуждестранни групи и свободни реконструктори демонстрират бит, култура и традиции от различните периоди на нашето ранно и късно средновековие, както и близки нам култури и народи пребивавали на нашите земи. Демонстрират се уникални бойни практики от конници и пешаци, възродени след дългогодишни проучвания от исторически извори, археологически проучвания и практически експерименти. Показват се старинни занаяти и умения, отдавна забравени и неизползвани в нашето ежедневие. Разнообразието от средновековни персонажи на участниците – страховити конници, воини, мечоносци, стрелци, боляри, търговци, занаятчии сред търговски павилиони, шатри, юрти, навеси и постелки, средновековните накити и уханни гозби, ще ви отведат в непознатия свят на миналото, сред зелените поля и белокаменни старини на Първопрестолна Плиска. За провеждане на събитието е отреден терен в НИАР „Плиска” до източната порта на стария град.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Можете и да ни последвате във Facebook , Instagram и Twitter

Още събития

Може би ще посетите
нд, Юни 23, 2024
Банско