Септември
30 сряда

Фестивал за дигитални изкуства DA Fest

ср, Септември 30, 2020 -
Национална художествена академия, гр.София, ул."Шипка" 1, Столична

Описание

Международният фестивал за дигитални изкуства – DA Fest  има за цел да запознае родната публика с тенденциите в дигиталното видео, нет арт, саунд арт, мултимедийни пърформънси и инсталации, генеративни системи и роботика, както и други интердисциплинирани форми. Фестивалът дава възможност на млади таланти в дигиталните изкуства да срещнат свои чуждестранни колеги.

В сградата на НХА на ул.“Шипка“ 1 в София ще можете да видите изложби, презентации, пърформънси, уъркшопи и прожекции. Нововъведението тази година е DA Lab, където ще бъдат представени интересни проекти от електронната и експериментална сцена и звуковото изкуство в България.

Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest събира заедно изтъкнати творци от международната художествена сцена и млади автори. Много от чуждестранните участници идват за първи път в България, което дава уникален шанс на публиката да се срещне лице в лице с тяхното изкуство.
Събитията в DA Fest включват изложби, аудио-визуални, театрални и VR пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните изкуства.
Селекцията на DA Fest включва 60 артисти от различни държави и дисциплини. Тяхното участие във фестивала ще разкрие различни практики от богатия спектър на този род изкуствата – дигитално видео и фотография, интерактивeн пърформанс и инсталация, аудио-визуалeн пърформанс, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, мрежово изкуство, звуково изкуство, био-технологии, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми
Акцент в програмата e участието на световно известният пърформанс артист STELARC (Австралия) – пионер в изкуството, създадено с био-технологии, роботика и дигитални медии. Той гостува за първи път в България и ще покаже пред публиката своите постижения в редица събития в програмата.
Зрителите ще могат да видят за първи път в България и уникалните  пърформанси на Мива Матрейек (САЩ). Нейните представления създават една магична реалност, в която  тя е силует и сянка, взаимодействаща с анимирани от нея образи.
Изложбите в DA Fest са много на брой и ще наситят софийската сцена.
По традиция DA FEST ще представи и вълнуваща програма от аудио-визуални концерти и изпълнения.  Синята зала на Чешкия център ще бъде локация и за специалната селекция от над 30 видео арт и експериментални аудио-визуални форми, които ще се прожектират всеки следобед там в дните на фестивала.
За първи път фестивалът отделя внимание и на детската аудитория, като подготвя специална програма от събития за нея.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Май 10, 2024
Пловдив