Юни
23 сряда

Фестивал за илюстрация и графика - София

ср, Юни 23, 2021 - пн, Юли 12, 2021

Описание

На 23 юни стартира дебютното издание на софийския фестивал за илюстрация и графика – FIG.  Той се ражда като естественото продължение на редицата поп-ъп базари за изкуство на КО-ОП, посветени на общността от художници, художнички и техните последователи. Това лято, между 23 юни и 12 юли, форматът прераства в двуседмична серия от разнородни събития.

Като част от първото издание на фестивала ще се насладим на колективна изложба-базар за илюстрация и принтове в КО-ОП, самостоятелна изложба на Елена Назърова в INTRO gallery, както и редица работилници, разговори, лекции и срещи, насочени към любителите на графичното изкуство. Подобаващият старт на фестивалната програма ще бъде даден от инди-пънк-рок-алтърнатив бандата KAKE?, която ще слушаме на живо в КО-ОП на 23 юни от 18:00ч.

ПРОГРАМА:

Поп-ъп за илюстрация и принтове: НЕДООЦЕНЕНИ СТОКИ

23.06 – 27.06 | KO-OП

Откриване: 23.06, 17:00 – 21:00

Поп-ъп за илюстрация и принтове НЕДООЦЕНЕНИ СТОКИ е естественото продължение на редицата поп-ъп базари за илюстрация, организирани от КО-ОП. По време на събитието ще видим как избраните артисти илюстрират личния си поглед към/през прозореца, разгледан като портал към това навън и онова вътре в нас. Творбите ще могат да бъдат закупени и ще са представени в специално обособени в галерията пространства, курирани от самите художници и художнички, за да илюстрират най-добре техния свят.

В изложбата участват: Алина Папазова, Били Матеева, Борис Праматаров, Виктория Стайкова, Георги Василев, Денко Големанов, Жана Миткова, Мич Брезунек и Теодор Генов.

CAMP LIFE – Самостоятелна изложба на Елена Назърова

29.06 – 12.07 | INTRO Gallery

Откриване: 29.06, 17:00 – 21:00

„Camp Life“ е самостоятелна изложба на Елена Назърова (Еленка), в която тя ни запознава с тежките условия в най-големия бежански лагер в Европа – Мория. Чрез редица илюстрации и инсталации Еленка ни пренася в този далечен за нас свят, изкарвайки ни от комфорта, за да провокира емпатия и солидарност към хората, затворени там.

Работилница с ТИ-РЕ – МОНОМИТ

03.07 | BELKA

В своята работилница „Мономит“, основателите на платформата за независими печатни издания „ТИ-РЕ“ ще ни покажат различните възможности на илюстрацията при създаването на визуален наратив. Те ще се позоват на теорията за общата структура на повечето истории, вдъхновила и самото име на работилницата.

Работилница с Blood Becomes Water – СЪЗДАВАНЕ НА ЗИНОВЕ

08.07 | BELKA

Роси Ейсор (Blood Becomes Water) ще ни покаже особеностите при създаването на самиздат зиновете и книгите. В края на работилницата всеки участник ще си тръгне с полезни умения и със собственоръчно направено издание, създадено по време на събитието.

Работилница с Мирослав Живков — Dzhingibi – РИЗОГРАФИЯ И СИТОПЕЧАТ

10.07 | NoPoint Atelier

Мирослав Живков — Dzhingibi (NoPointAtelier) ще ни запознае с процеса на печатането с ризограф и сериграфията. Чрез тези техники участниците ще изготвят серия от изображения, които ще станат част от едно общо уникално книжно тяло в края на работилницата.

Kaто част от съпътстващата програма на фестивала, в КО-ОП и в INTRO gallery, ще се проведат серия от разговори, срещи, обучения и други активности, свързани с визуалните изкуства и възможностите, които те откриват.

Съпътстваща програма:

24.06, 19:00 | KO-OП – Представяне на ПРОГРАМА ЗА МОБИЛНОСТ I-PORTUNUS с Десислава Панчева (Бюро “Творческа Европа”)

25.06, 19:00| КО-ОП – НАУЧНА ИЛЮСТРАЦИЯ И ИЛЮСТРАЦИЯТА ОТВЪД НАУКАТА – Разговор с Любен Домозетски, модератор Стефка Цанева

26.06, 13:00 | КО-ОП – ПРАВНА КЛИНИКА ЗА ИЛЮСТРАТОРИ:ИСТОРИИ ОТ АВТОРСКОПРАВНАТА ВОЕННА СТАЯ – Разговор с Ана Лозарова и Дими Димитров от Цифрова Република

26.06, 18:00 | КО-ОП – ИЛЮСТРАЦИЯ В ДИЗАЙН ПРОЕКТИ със Studio PUNKT, Михаела Ангелова, Елица Димитрова и Георги Василев

27.06, 19:00 | КО-ОП – DRAW OUT CHALLENGE – Бързи срещи за илюстратори

03.07. 19:00 | INTRO Gallery – ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ – Среща с авторката Елена Назърова

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Можете и да ни последвате във Facebook , Instagram и Twitter

Още събития

Може би ще посетите