Август
23 четвъртък

Фестивал за оперна и класическа музика "Банско опера фест" 2018

чт, Август 23, 2018 - сб, Август 25, 2018
Банско, Централен площад Н.Вапцаров, Банско

Описание

Сред наситената културна програма на Банско на 23, 24 и 25 август за пореден път под открито небе се провежда деветото издание на Банско опера фест. Събитието събира на една сцена едни от най-ярките и изтъкнати оперни звезди. Концертите и постановкит може да види и чуе всеки безплатно пред централния площад „Никола Вапцаров” в Банско.

Откриването на Банско Опера Фест направи състава на Държавна опера Стара Загора с концерта “Класиката среща АББА”. Най-големите хитове на популярната формация ще звучат в класически аранжимент и в изпълнение на дует “Мания”. Дирижира брилянтния Найден Тодоров, който ще застане зад диригентския пулт и на следващия ден – 24 август (петък), старозагорска опера представя “Бохеми”. Сценичната адаптация е на Славчо Николов, а сред солистите откриваме имената на  Милен Божков, Руси Ников, Нина Божков и Ивайло Джуров. Операта „Бохеми“ е написана по либретото на Луиджи Илика и Джузепе Джакоза, които са либретисти на голяма част от оперите на Пучини. Либретото е базирано на новелите „Сцени из живота на бохемите“ от Анри Мюрже. Темите в “Бохеми” са актуални и днес – младежкия дух  и желанието за промени във всеки един от нас винаги са на дневен ред и затова операта трябва да бъде видяна от всеки.

Съботната вечер (25 август), традиционно е отделена за един от пъстрите мюзикъли,  които представят Държавна опера Варна – “Зоро”. Класическите емоции под откритото небе на Банско са с вход свободен, а курортния град гостоприемно очаква своите гости в последния топъл уикенд на август (23, 24 и 25 август). Всички постановки са с начален час 20:30 часа.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите