Септември
05 четвъртък

Фестивал "Златен Сливен"

чт, Септември 05, 2019 - чт, Септември 05, 2019
Етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи”, Сливен, Сливен

Описание

Седмото издание на инициативата „Златен Сливен” се проведе на 5 септември, с любезното домакинство на НЧ „Хаджи Димитър-1937” – Сливен. Организираното от ОДФ-Сливен събитие и този път показа, че българските традиции и фолклор не са забравени.

В „Златен Сливен 2019” се включиха над 120 души от читалища от Сливен и региона.Водеща бе Василена Маринова, а за перфектния звук се погрижи DJ Борис Беленски.

Във фолклорния концерт участваха самодейни състави и индивидуални изпълнители от читалищата в селата Тополчане, Селиминово, Панаретовци, Ковачите, Гавраилово, Николаево, Драгоданово, Сотиря, Старо село, Самуилово, както и от сливенските читалища „Възраждане”, „Христо Ботев-1897”, „Единство” и др.

Проведе се и своеобразно ревю на народни носии, в което дами от различни читалища представиха пред публиката ежедневни и празнични премени. Всеки модел разказа и историята на носията, която представи. В ревюто се включиха Мария Пашова от с.Тополчане с женска носия от 19 век; Димитринка Радева и Катя Топалова от с. Селиминово с два вида женски носии; Мария Андонова от с.Панаретовци с женска носия; Валентина Иванова от НЧ „Ангел Димитров-1937” – Сливен с женска носия; Маринка Колева от с.Ковачите с булчинска носия от 30-те години на 20 век; Василка Димитрова от с.Николаево с булчинска носия на над 100 години. С тронски женски костюм от с.Жребино, общ.Елхово, дефилира представителка на НЧ „Възраждане”-Сливен. Донка Ганева и Стоянка Андреева от с.Старо село представиха 120-годишна ежедневна носия и булчинска носия. Станка Домусчиева и Антония Георгиева от с.Самуилово дефилираха с празнична женска носия и детски костюм, изработен от естествени материали.

Председателят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова връчи грамоти на участниците в „Златен Сливен 2019” и им благодари за уникалните фолклорни изпълнения и за представянето на автентични народни носии от Сливенско, които не могат да се видят всеки ден. Тя изрази благодарност и към читалищните секретари за огромния труд, който полагат за запазването на българските традиции.

По време на „Златен Сливен” в читалището се проведе и базар, на който бяха изложени предмети, изработени в НЧ „Дружба-1993”-Сливен, НЧ „Светлина-1928”-с.Самуилово; НЧ „Просвета-1935”-с.Глушник; НЧ „Хаджи Димитър-1937”-Сливен и НЧ „Светлина-1926”-с.Селиминово.

В края на събитието всички присъстващи имаха възможност да се почерпят с вкусни автентични ястия от Сливенския край, приготвени специално за случая от представители на читалищата от града и региона.

Инициативата „Златен Сливен” е на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, осъществена с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Проявата включва концерти на шлагерни песни, фолклорни концерти, ретро-ревюта и др. Седмото издание на фестивала „Златен Сливен” се провежда в етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи”. Както всяка година, така и сега в него ще се включат представители на читалищата от региона.

По време на фестивала „Златен Сливен” се провеждат две състезания: за най-бързо навиване на прежда и по най-бързо плетене на една кука. Представят се характерни за региона народни носии – от селата Гергевец, Чинтулово и Чокоба, както и детска носия от село Самуилово.

Фестивалът продължава с дегустация на характерни за региона ястия.

 

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София