Октомври
30 петък

Фестивал „Музиката с много лица“ - Музей „Борис Христов“

пт, Октомври 30, 2020 - пн, Ноември 23, 2020
Музей „Борис Христов“, София, Столична

Описание

Многолик фестивал в музея “Борис Христов”
От 30 октомври до 23 ноември 2020 г. Фестивалът в Музея „Борис Христов“, подкрепен от Министерство на културата, ще събере над 40 творци от различни поколения и с различно артистично амплоа, обединени в 13 събития.

На 30 октомври в Музея „Борис Христов“ се открива Фестивалът „Музиката с много лица“. Началото ще бъде поставено с концерт и изложба на китариста и художника Венцислав Диков – „Звук и цвят, музика и образ“. Вдъхновение на фестивала е убеждението на великия Борис Христов, че „изкуствата не плават сами“, че всяко от тях умножава силата си, когато е част от цялото „ято от изкуства“. Идеен трамплин на фестивала е и педагогическата всеотдайност на Борис Христов в неговия стремеж да предава знанията си на младите таланти и да ги подкрепя.

Следвайки завета на големия творец, от Музея „Борис Христов“ привлякоха за участие във Фестивала авторитетни изпълнители-музиканти. Те сами определят начина си на участие: като творци, които представят многото си дарби в различни изкуства и ги сливат в една изява; или като ментори, които са готови да се представят на сцената съвместно с млади таланти, обединени чрез общ репертоар. Някои от зрелите изпълнители се включват и в двете направления на фестивалната програма. Така публиката ще може да ги види в различни роли по време на празника: като автори на музика, като интерпретатори на различни инструменти, като актьори и танцьори, като художници, сценографи, ражисьори и като педагози. Но преди всичко те са музиканти, които със своите изяви разширяват представата за спектакловост и извеждат фигурата на музиканта от неговата изолираност и съсредоточеност единствено върху партитурата. Така фестивалът представя многото лица на отделния изпълнител, но и многообразни жанрови проявления: класически концерт, камерна опера, музикален моноспектакъл, концерт-изложба, музикално танцов спектакъл…

Ограниченият брой места налага достъпът до фестивалните събития да е с предварителни заявки за билети.

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора