Април
30 събота

Фестивал на Белия щъркел с. Белозем

сб, Април 30, 2022 -
НЧ "Просвета 1909 г., ОУ "Гео Милев" и СНЦ „Зелени Балкани", Община Раковски

Описание

За пореден път кметството на с. Белозем, Община Раковски, НЧ „Просвета 1909 г.“, ОУ „Гео Милев“ и СНЦ „Зелени Балкани“ са домакини на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието се провежда в парка на Белия щъркел. Селото е разположено на 30 км от Пловдив по автомагистрала „Тракия”, в посока Бургас и на 1 км от самата магистрала. Има удобен автобусен и жп транспорт.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР“ обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да се наслади на изпълненията на многобройните участници във фестивала, да посети щандове за плетива, сувенири и продукти. Да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището. Да надникне в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището. Да види етнографската сбирка и експозицията на селата от мрежата „Европейско село на щъркелите“ в читалището.  Да се повози на екологични превозни средства, да си направи снимка за спомен с „белоземско щъркелово семейство“. Да се потопи в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки“. Провежда се и Националния ученически конкурс „Животът на един щъркел“.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Можете и да ни последвате във Facebook , Instagram и Twitter

Галерия

Още събития

Може би ще посетите