Май
14 събота

Фестивал на Белия щъркел с. Белозем

сб, Май 14, 2022
Белозем

Описание

За пореден път кметството на с. Белозем, Община Раковски, НЧ „Просвета 1909 г.“, ОУ „Гео Милев“ и СНЦ „Зелени Балкани“ са домакини на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието се провежда в парка на Белия щъркел. Селото е разположено на 30 км от Пловдив по автомагистрала „Тракия”, в посока Бургас и на 1 км от самата магистрала. Има удобен автобусен и жп транспорт.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР“ обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да се наслади на изпълненията на многобройните участници във фестивала, да посети щандове за плетива, сувенири и продукти. Да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището. Да надникне в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището. Да види етнографската сбирка и експозицията на селата от мрежата „Европейско село на щъркелите“ в читалището.  Да се повози на екологични превозни средства, да си направи снимка за спомен с „белоземско щъркелово семейство“. Да се потопи в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки“. Провежда се и Националния ученически конкурс „Животът на един щъркел“.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати