Октомври
13 Неделя

Трети Фестивал на бъчвата , с. Врачеш

нд, Октомври 13, 2019 - нд, Октомври 13, 2019
с. Врачеш, Община Ботевград

Описание

Община Ботевград, Кметство Врачеш и Народно читалище „Събуждане 1895“ – с. Врачеш организират Фестивал на бъчвата – 2019. Третото поредно издание на празника ще се състои на 13-ти октомври /неделя/ от 10:30 часа на площада пред кметството.

За доброто настроение ще допринесат още Литаковска духова музика, Общински духов оркестър – Ботевград, Младежки духов оркестър и Мажоретни състави при НЧ „Христо Ботев 1884“.

В следобедните часове програмата ще обогатят талантливата поп, джаз и латино изпълнителка Станислава Димитрова – Съни и певецът Йордан Марков.

Както традицията повелява, местните майстори-бъчвари ще демонстрират процеса по изработка на бъчва, а всички посетители ще имат възможността да участват в интересна викторина с награди.

Ежегодно фестивалът се провежда на Петковден или в дните около него, когато Врачеш отбелязва и своя събор. Превръщащият се в традиция Бъчфест, допринася за популяризирането на древния занаят и за изграждането на уникален и разпознаваем облик на ботевградското село.

По време на фестивала се прави демонстрация на автентично изработване на бъчва и основните етапи в процеса – разбичване на дървения материал, редене и сушене на материала, обработване на дъгите, събиране, свиване, препичане и задънване на бъчвата. Гостите на празника имат възможността да се запознаят с най-възрастния и най-младия майстор, практикуващ бъчварския занаят. Ще се проведат атрактивни игри с бъчви, по време на които състезателите ще покажат силата и сръчността на бъчварските ръце.

Селото е известно още като „Столицата на бъчвите”, тъй като занаятът има 160-годишна традиция. В селото  70 фамилии се прехранват с бъчварство, а изделията на врачешките бъчвари са известни в цяла Европа – Гърция, Испания, Франция, Италия и др. През XIV в. Чешковица е преименувана във Врачеш – може би заради големия брой врачки и врачове, които лекували хората чрез баене и билки. За лечителските легенди на врачежани се носели легенди не само сред местното население, но и в цялата страна. Името на Врачеш е известно извън българия с работата на местните бъчвари.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати