Октомври
13 събота

Фестивал на бъчвата с. Врачеш 2018

сб, Октомври 13, 2018 - нд, Октомври 14, 2018
с. Врачеш, Община Ботевград

Описание

За втора поредна година се организира „Фестивал на бъчвата“, като идеята е да съвпада с Петковден (14 октомври). Всъщност от миналата година на този ден врачежани честват двоен празник- „Фестивал на бъчвата“ и традиционния есенен събор. По традиция досега съборът се честваше на 27 октомври.

Очаква се на 13 октомври (събота) във Врачеш да започнат забавленията, но официалното отриване ще се състои на 14 октомври. Богатата програма и в двата дни на тазгодишното издание предвижда много забавления, музика и добро настроение за жителите на селото и всички гости. Поканени са много самодейци от общината и от страната, популярни изпълнители и други известни лица от телевизионния екран. По думите на кмета и тази година ще има много тематични игри с бурета и други интересни занимания. Предвижда се събитието да бъде закрито с вечерен концерт.

По време на фестивала се прави демонстрация на автентично изработване на бъчва и основните етапи в процеса – разбичване на дървения материал, редене и сушене на материала, обработване на дъгите, събиране, свиване, препичане и задънване на бъчвата. Гостите на празника имат възможността да се запознаят с най-възрастния и най-младия майстор, практикуващ бъчварския занаят. Ще се проведат атрактивни игри с бъчви, по време на които състезателите ще покажат силата и сръчността на бъчварските ръце.

Селото е известно още като „Столицата на бъчвите”, тъй като занаятът има 160-годишна традиция. В селото  70 фамилии се прехранват с бъчварство, а изделията на врачешките бъчвари са известни в цяла Европа – Гърция, Испания, Франция, Италия и др. През XIV в. Чешковица е преименувана във Врачеш – може би заради големия брой врачки и врачове, които лекували хората чрез баене и билки. За лечителските легенди на врачежани се носели легенди не само сред местното население, но и в цялата страна. Името на Врачеш е известно извън българия с работата на местните бъчвари.

Още събития

Може би ще посетите