Ноември
23 петък

Юбилеен фестивал на виното: "Дефиле на младото вино" 2018

пт, Ноември 23, 2018 - нд, Ноември 25, 2018
Старият град, Пловдив

Описание

Предстои десетото юбилейно издание на „Дефиле на младото вино”. Събитието е едно от масовите и важни за винения туризъм в страната и се очакват над 23 000 посетители от България и света. На „Дефиле на младото вино” се провежда дегустация на млади български вина в рамките на последната седмица на месец ноември в Стария град на Пловдив. Това е изключителна възможност за винолюбителите да си изградят своя винена листа и да опитат новата реколта на българските винопроизводители.

„Дефиле на младото вино” стартира през 2009 г. с 16 участника в 6 възрожденски къщи. С времето събитието се разраства до седемдневен фестивал с богата съпътстваща програма, над 40 участници и хиляди посетители. Винопроизводителите са разположени в дворните пространства и вътре в самите възрожденските къщи в Стария град – музеи, ресторанти и галерии. Производителите на мед, колбаси, сирена, хляб,  минерална вода, кетъринг фирми и известни шеф-готвачи допълват винените напитки с кулинарни презентации.

Част от фестивала са Дните  на младото вино” – съпътстваща културна програма с атрактивни събития в градска среда като танцови атракции, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители, както и лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика.

Откриването на „Дефиле на младото вино” започва с Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия”, както и танцьори, разположени по главната улица по пътя към Римския стадион, които приканват хората. Множеството от граждани и гости на града се придвижват до Стария град. Следва танцово-музикална програма и приветствия на официалните гости на събитието. Символичният старт на консумацията на младо вино се дава с отварянето на „Бъчва на младото вино”, първата бъчва на миналогодишен носител на златно отличие.

„Вечер на майсторите на виното” е специално организирано събитие, на което се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия. Мероприятието през цялото време се съпровожда от атрактивни събития като огнени спектакли, танцови атракции, изложби и прожекции, на които посетителите ще се наслаждават напълно безплатно.

Целта на фестивала „Дефиле на младото вино“ е да популяризира и утвърди българското вино като продукт, да предостави на винопроизводителите възможността да комуникират с крайния потребител и  да представят своето производство.

 

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора