Юни
20 сряда

Фестивал на дивите цветя

ср, Юни 20, 2018 - нд, Юли 01, 2018
с. Киселчово, с. Могилица, с. Арда, Горна Арда, с. Смилян, с. Сивино , Смолян

Описание

От 20.06 до 01.07. 2018 г. в пет смолянски села ще се проведе VI издание на Фестивала на дивите цветя, който в програмата си включва пъстра китка от събития, както за любителите на дивата природа, така и за почитателите на родопската култура и фолклор. В месеца на билките и самодивите фестивалът предлага на своите посетители, чрез богатство от цветове, музика, аромати и приключения, да се потопят в магията на Родопите!
Тази година Фестивала на дивите цветя ще гостува и в София по Еньовден! На 23 и 24 юни в двора на Ботаническата градина на БАН ще се проведе и Празник на цветята – с ателията за децата и базар на производители на билкови продукти и козметика!
Организатори: Екоорганизация – Родопи; НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927; НЧ „България 1937“ с. Могилица, Клуб „Хоро“ при НЧ „Орфееви гори“ – Смолян; НЧ „Бащино огнище“ – Арда НЧ „Извор“ – с. Горна Арда; НЧ Светлина 1925“ с. Момчиловци; СНЦ; Артел 13; КСЕТ „Мурсалица“; СНЦ „Добро утре“с. Смилян

Ето и предварителната програма на Фестивала:

20-24 юни с. Смилян
Родопско лято с диви цветя за креативни деца.

5 дневен лагер за деца за развитие на креативни умения и забавни приключения. Настаняване в комплекс „Млечен дом“ –Смилян. Всеки ден се предвиждат занимания за опознаване на растителния и животински свят в Родопите, творчески ателиета и излети. Вечерите ще са посветени на време за споделени разкази за преживяното от малчуганите през деня и за детството и заниманията на придружаващите ги по време на лагера възрастни (родители, баба и дядо). Комплекс „Млечен дом“.

21-24 юни, с. Киселчово
Еньовденски изцеления

Приложно ателие за използване на растенията в традиционната медицина. Програма на ателието можете да видите тук:
http://artel13.com/atelieta-artel-13/atelie-10.html

22 юни

14.00 ч. – 16.00 ч., с. Могилица,
Демонстрация и дегустация на „Родопски колаци“ и напитки от диворастящи плодове (градинката пред читалището)

19 ч., с. Смилян
Концерт „Таланти от всички поколения“
Открита сцена пред НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927

23 юни
10.00 ч. – 18.00 ч. с. Смилян
VІ-ти Фолклорен събор (надпяване и надиграване) „ИЗВОРЕН ГЛАС“ https://www.facebook.com/events/1848974828728573/

23 юни
16.00 ч. – 18.00 ч. с. Арда
Посрещане на участниците в ритуала за Еньовден в ботаническата градина на с. Арда. Дегустация на напитки от билки, на домашни мекици със домашно приготвени сладка.

с. Горна Арда
19 ч. Подготовка за Еньовден – събиране на вода от три извора, виене на китки и плетене на венец за посрещане на изгрева на Еньовден. (Поляните над Читако-вата къща)

10.00 ч. – 18.00 ч. София, Ботаническа градина на БАН
Празник на дивите цветя. Творчески ателиета за деца. Базар на производители на билкови продукти.

24 юни
5.47 ч. с. Горна Арда
Еньовденско тайнство посрещане на изгрева, наричане по китки. (Поляните над Читако-вата къща)

9.00 ч. с. Горна Арда
Базар на билки и домашни сладка и дегустация на традиционни родопски храни (Площада)

9.00 ч. с. Момчиловци
По екопътека „Торнал е Тодьо“ до параклис „Св. Иван Рилски“ – събиране на целебни билки и направа на килимчета от билки.

19.00 ч. с. Смилян
Истории като на кино – прожекции на стари български филми

10.00 ч. – 18.00 ч. София, Ботаническа градина на БАН
Празник на дивите цветя. Творчески ателиета за деца. Базар на производители на билкови продукти.

25 юни с. Смилян
16.00 ч. – 18.00 ч.
Ателие „Да нарисуваш цвете от Родопите върху тикла“ – включва въвеждаща презентация за характерни и редки растения от Родопите и приложна част рисунка върху тикла. Такса 4.00 лв. на участник. Покрива разходи за консумативи – четки, бои, каменни тикли, лектор за презентация и ползване на помещение.

26 юни
10.00 ч. – 18.00 ч. с. Смилян
Ботанически тур и приключения по каньона на р. Есенна. Включва наблюдения на редки и инересни растения по каньона на р. Есенна в участъка от въжен мост до пещера Гарваньовица, посещение на водна пещера Голубовица 2, ви аферата и алпийски тролей. Такса – 30 лв. Покрива специализирана екипировка и оборудване, водач-спелеолог, водач-ботаник, застраховка.
Сборен пункт: Изходна точка за маршрут „Гарга дере“

14:00 ч. 16:00 ч. с. Могилица
Работилница за изработка на пана „Символи на Могилица“ и „Лъжица и бъклица“ от естествено обагрени материали /Вълна и прежда/, кори от дърво и др. (градинката пред читалището)

27 юни – 1 юли, с. Смилян
Родопско лято с диви цветя за креативни деца

5 дневен лагер за деца за развитие на креативни умения и забавни приключения. Настаняване в комплекс „Млечен дом“ –Смилян. Всеки ден се предвиждат занимания за опознаване на растителния и животински свят в Родопите, творчески ателиета и излети. Вечерите ще са посветени на време за споделени разкази за преживяното от малчуганите през деня и за детството и заниманията на придружаващите ги по време на лагера възрастни (родители, баба и дядо). Комплекс „Млечен дом“

29 юни – 1 юли, гр. Смолян
начало 12.00 ч. Тридневен вело-тур „Изворите на р. Арда“ такса: 110 лв./участник.

ПОКРИВА ДВЕ НОЩУВКИ СЪС ЗАКУСКА, ЕДИН ОБЯД В КОМПЛЕКС „ДЯДОВА РЯКА“, ВХОД ЗА ПОСЕЩЕНИЯ НА ПЕЩЕРА УХЛОВИЦА, АГУШЕВИ КОНАЦИ, ЕТНОГРАФСКА СБИРКА „СМИЛЯНСКИ ФАСУЛ И ТРАДИЦИОННИ РОДОПСКИ ТЕРЛИЦИ“, МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА.

29 юни – 1 юли, с. Смилян
17.00 ч. Ателие „Еньовденски изцеления“ – приложно ателие за използване на растенията в традиционната медицина

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София