Септември
22 сряда

Фестивал на кешкека и народните умения

ср, Септември 22, 2021 - ср, Септември 22, 2021
с. Радилово, Пещера

Описание

Фестивал на кешкека и народните умения се заражда чрез легендата за „кешкека“, която разказва, че някога във Войново /днешното с. Радилово/ върлувала тежка болест и нито една жена не успявала да зачене или ако успее – бебетата се разждали мъртви. Една нощ Бендида – тракийската богиня на плодородието, се явила на една от жените в селото и й казала, че ще помогне на жените да заченат, но щом се родят децата трябвало да се направи „кеша“ /каша/. Трябвало да изберат най-хубавото пшенично зърно, да го смелят на едър камък и в голям съд да сложат мълчана вода да ври. Щом водата заври се добавя смляното зърно, което е измито 9 пъти, за да е чисто като сълза. Бъркат и наричат „Да порасне силно и работливо!“, „Да бъде с чиста душа като зърното!“, а когато детето порасне и реши да се задоми, отново се приготвя „кеша“, но този път се нарича: „Да има здраво семейство!“, „Да отгледа здрави деца!“. Богинята заръчала, че от въпросната кеша трябва да опитат всички в селото. Божествената „кеша“ се предавала през поколенията и днес се нарича „кешкек“.

И така … в края на септември в с. Радилово се провежда Национален фестивал на кешкека и народните умения. Организатор на фестивала е НЧ „Зора – 1903“ с подкрепата на Община Пещера и кметство с.Радилово, чиято цел е да съхранят и популяризират фолклора, традициите и традиционните занаяти на селищата, представени по време на фестивала, както и развитието на туризма и привличане на инвеститори към селото и региона.

На специално обособени места ще бъдат изложени произведенията на занаятчии, които ще демонстрират и уменията си. Ще бъдат обособени щандове за изложба базар на традиционни храни. Фестивалът се провежда на площада в с. Радулово, а при лошо време – в салона на НЧ „Зора – 1903“.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Можете и да ни последвате във Facebook , Instagram и Twitter

Галерия

Още събития

Може би ще посетите