Фестивал на киселото мляко – култура и традиции, с. Момчиловци

2019Неопределена през
Септември
Момчиловци (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

Здравето и дълголетието на българина, богатството и красотата на българската планина са акцент на фестивала, посветен на киселото мляко – един уникален български продукт, който и според съвременната наука, и според отколешните традиции е извор на здраве и дълъг живот. Магията на традициите и на региона оживяват чрез Фестивалa на тази традиционно българска храна – киселото мляко.
Целта на фестивала е популяризиране на планината Родопи и на феномена „Дълголетие“. Форумът възниква в 2015 г., поставяйки фокуса на културата, обичаите и традиции. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на туризма. Партньори на фестивала са община Смолян, област Смолян, кметството на Момчиловци и т.н.
По време на събитието се показват начините от време оно за производство на кисело мляко и сирена, заедно със богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните родопски занаяти.

По време на фестивала се организира богата музикална програма и се провежда конкурсът за красота „Мис Родопи – Кралица на киселото мляко“.

Входът е СВОБОДЕН.

Подобни събития
Разгледайте