Юли
22 петък

Фестивал на лавандулата

пт, Юли 22, 2016 - сб, Юли 23, 2016
Чирпан, с. Средно градище, с. Могилово, Чирпан

Описание

За трета поредна година ще се проведе Фестивал на лавандулата. Основната мисия на фестивала е да популяризира водещата позиция на България като основен лидер в производството, да привлече общественото внимание върху значението на лавандулата като земеделска и индустриална култура и все по-широкото й приложение.

Празникът на лавандулата ще стартира на 22 юли в Чирпан с карнавално шествие. За първи път ще бъде избрана Кралица на лавандулата, като досега претендентките са осем и са на възраст от 6 до 86 години. В парка „Яворов” ще отвори врати детска лавандулова работилница. Вечерта в амфитеатър на къщата-музей „Яворов” ще се проведе джаз концерт.

На 23 юли фестивалната програма продължава в село Средно градище, където ще бъде открит базар за лавандулови продукти. В землището на селото са били засадени през 1907 г. първите в България лавандулови насаждения.

Във винарна в село Могилово пък ще има изложение на ретро автомобили и богата фолклорна програма.

През втория ден от фестивала ще има премиера и на филм, който разказва за историята на лавандулата в България. Филмът е заснет от екип от САЩ през миналата година.

Image_4878896_407  lvndul_-_bzr_1 lvndul_-_bzrat lvndul_-_izlozhbLavandula-330

Още събития

Може би ще посетите