Юли
25 събота

Фестивал на лавандулата

сб, Юли 25, 2015 - сб, Юли 25, 2015
Генерал Тошево

Описание

„Фестивал на Лавандулата 2015“ ще се проведе за втора поредна година. Фестивалът популяризира водещата позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло, да привлече общественото внимание върху значението на лавандулата като земеделска и индустриална култура. Събитието предоставя възможност за пълноценна дискусия между земеделски производители, собственици на рафинерии, агроспециалисти и представители на държавните институции от сектор „Земеделие“. Фестивалът помага за утвърждаването на традиционно добрите взаимоотношения между отделните работни звена – от процеса на отглеждане на лавандулата, през извличането на етеричното масло до приложението му в индустрията.

Районът на Чирпан е мястото, където за пръв път през 1907 г. са направени лавандулови насаждения, а в последните десетина години Добруджа стана втори дом на земеделската култура. Към днешна дата над 300 земеделски стопани от цялата страна обработват лавандулови насаждения с площ от над 12 хиляди декара. От 2012 г. България е на първо място по производство на лавандулово масло в света. Годишно страната дава 120 т етерично масло, а Франция произвежда 30 тoна. Поради благоприятния климат и специфично съдържание на почвите, качеството на българското лавандулово масло нарежда страната ни сред най-добрите. Българското лавандулово масло е много търсено в САЩ, Япония, Германия, Франция и страните от Близкия Изток.
Другата цел на проекта е да привлече вниманието на младите хора, чиито корени са трайно свързани със земята. Тази инициатива ще им даде повече увереност и оптимизъм в перспективата да отглеждат лавандула, като по този начин си осигурят стабилен и растящ доход, произвеждайки реален продукт и помагайки за развитието на модерното земеделие в България.
През 2014 г. „Фестивалът на Лавандулата“ събра над 1000 гости и жители на Чирпански регион. На работна среща присъстваха над 120 земеделски стопани от Тракия и Добруджанска, пряко ангажирани в отглеждането на лавандула. Участие в дискусията взеха и представители на областна дирекция „Земеделие“ – Стара Загора, регионална дирекция „Фонд Земеделие“, представители на МЗХ, МИГ – Чирпан, собственици на розоварни от региона. Децата се забавляваха в лавандулова работилница, в която се научават интересни подробности за лавандулата и нейното широко приложение.
Лавандуловият базар придава колорит и автентичност на празника, като същевременно предоставя възможност на предприемчиви търговци и занаятчии да изложат лавандулов мед и вино, домашно приготвени сладка и различни лакомства с дъх на лавандула, артистични апликации, рисунки върху керамика, декупажни техники, биокозметични продукти.
През 2016 г. организаторите предвиждат Фестивалът на лавандулата да се провежда в тридневен формат, който освен вече традиционно утвърдилите се работни срещи, лавандулова работилница и детски конкурси, спортни мероприятия, както и автентичния лавандулов базар, ще включва също открита сцена за млади таланти, фолклорен блок – надиграване и песни, картинни и фотоизложби, карнавално шествие, конкурс „Кралица на Лавандулата“, джаз-вечер и рок концерт.
df9937e126fc354d65bb2e34c1d7d8d2 download lavandula

Още събития

Може би ще посетите
ср, Юли 17, 2024
София, Парк Военна академия "Г.С.Раковски"