Октомври
01 събота

Фестивал на мамалигата

сб, Октомври 01, 2016 - сб, Октомври 01, 2016
с. Нова Черна, Тутракан

Описание

Инициатори на събитието са НЧ“ Васил Йорданов“ -1942г. и кметството в с.Нова Черна. Фестивалът е част от културната програма на община Тутракан. Той има и международно измерение, тъй като в него участват и представители на побратимената община Кирноч от съседна Румъния. Село Черна, област Тулча,там кудето са се преселили нашите черненци и от град Кирнодж.

Целта на фестивала е да популяризираме българският автентичен фолклор в песен,танц,слово и храна. На фестивала бяха обявени и два конкурса:“Най-хубаво автентично облекло“ и“най-вкусно изделие от мамалига“. Всеки участвал във фестивала колектив получи грамота и медал.

В конкурса за автентична носия номер 1 са самодейци от село Александрия, об;аст Добрич, а по темата за най-добра мамалига победител е Калина Михайлова от с. Шуменци. Да отбелецим, че в Тутракан се провежда първият в България Фестивал на кайсията, който се посреща обикновено с голямо внимание от страна на участниците от цяла Добруджа.

Все повече населени места в област Силистра намират за необходимо да си покажат моминъка по атрактивен начин, като така станат и адресат на госи от близо и далеч.

mamaligata2 mamaligata1

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора