Ноември
01 петък

Фестивал на маскарадните игри, Бургас

пт, Ноември 01, 2019 - нд, Ноември 03, 2019
площад "Тройката", Бургас, Община Бургас

Описание

„Фестивал на маскарадните игри, народното и художествено творчество“ се организира в Бургас. В трите дни  има богата и интересна програма -откривнето е с дефилета и представяне на стотици участници.
По време на събитието се оформя алея за търговия с тематични сувенири и предмети, представят се български фирми и продукти.

„Фестивала на маскарадните игри, народното и художествено творчество“ ще се проведе за втора поредна година. Организира се от СНЦ „Българско е“ и има статута на частно.
В дните на събитието – 1 – 3 ноември- гостите и гражданите на град Бургас, ще могат да се насладят на разнообразна програма.
1 ноември- откриване с изложението „Българско е“ и мултимедийно шоу.
2 ноември- представяне на маскарадните състави и фолклорни формации.
3 ноември- програма за детето на тема „Как видях маските“ – рисуване, моделиране и др.
До участие в изложението ще се допускат само членове на организацията или специално одобрени, отговарящи на устава.
Маскарадната обредност идва от древни езически времена. Кукерството пуска корени по нашите земи преди повече от 6000 години. Маскирането е широко разпространено в Бургаския регион до края на 19 век, след което постепенно тези окултни обреди са забравени, а в годините на комунизма и забранявани. Въпреки това, в районите на юг от Бургас и в самия Бургас, и до ден днешен са съхранени и биват изпълнявани подобни обичаи, като се пазят маски на 200-300 години. Известни са няколко опита да се наложат отново маскарадните игри в Бургас и  региона, но липсата на опит и малкия мащаб на събитията не могат да постигнат желания резултат.

Програмата включва: улица на майстори-занаятчии (участват производители на маски и други тематични продукти), свободна програма от художествени състави и местни кукерски групи, дефиле на кукерски състави и награждаване на участниците.

Фестивалът популяризира региона като интересна дестинация, да ускори развитието на община Бургас като национален център за културен туризъм, да се предостави възможност на деца, юноши и възрастни да се докоснат до един забравен обред, да окаже положителен ефект върху икономиката на региона – и най-важното – да съхрани българския дух чрез представянето на традиционни българските обичаи и занаяти.

 

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати