Юни
01 събота

Фестивал на розата - Казанлък

сб, Юни 01, 2019 - нд, Юни 02, 2019
Казанлък, Казанлък

Описание

Докато има рози в България, ще го има и Фестивала на розата в Казанлък. По традиция фестивалът се провежда всяка година в първите почивни дни на юни.

Фестивалът е известен със своите розови мероприятия. Всяка година първо се започва с короната на фестивала – конкурсното дефиле-спектакъл „Царица Роза”. В него участват девойки от града, които се борят за титлата. Избраната ежегодно Царица Роза гостува на различни форуми в побратимените на Казанлък градове в различните континенти и е красив посланик на България по света. Води и празничното карнавално шествие, което е кулминацията на Празника на розата, в първата неделя на месец юни.

Гостите на града могат да бъдат свидетели на ритуала „Розобер и Розоварене“. Ритуалът се пресъздава от професионални и самодейни фолклорни трупи.

Кулминация на фестивала е празничният карнавал, който преминава през улиците на Казанлък. В карнавала всяка година участват над 5000 души, които изобразяват различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина.

Още събития

Може би ще посетите