Май
12 петък

Фестивал на розата Казанлък 2017

пт, Май 12, 2017 - нд, Юни 04, 2017
Казанлък, Казанлък

Описание

Туристическа агенция „Яна тур – България“ организира Еднодневна екскурзия до Казанлък на 24-ти май с посещение на Фестивала на розата. Повече информация ще откриете ТУК

Празниците в Долината на розите догодина ще започнат на 12.05.2017 г. с избора на Царица Роза. Тържественото начало ще бъде последвано от разнообразната традиционна програма на фестивалните дни, за да достигнат те своята кулминация на 2, 3 и 4 юни, 2017 г.

Празникът на розата в Казанлък е първият в България и има над 110 годишна традиция. Първи казанлъчани през 1903 г. организирали празник в чест на розата, цветята и плодородието, на красотата и с благодарност за поминъка на Розовата долина. Днес празникът е съхранил най-съществената част от древните ритуали, като пресъздава радостта от настъпващия розобер и гостоприемството на трудолюбивите казанлъчани.

Празникът на розата се провежда през първата седмица на месец юни, като по обичай в първият петък е официалният празник на града – Деня на Казанлък, когато се коронясва новоизбраната Царица Роза и започват кулминационните тридневни тържества. Съботният и неделният ден са наситени с празнични събития, като акцентите са официалните ритуали Розобер и Розоварене в неделната сутрин и пъстроцветното Карнавално шествие на Казанлък в неделя на обяд, което е най-големият уличен карнавал в България.

В ежегодни и с десетилетна традиция събития в Празника на розата в Казанлък се наложиха още Международният фолклорен фестивал, конкурсите за Мини Царица Роза и Мис Долината на розите, Фото-пленера на изявени фотографи от България и чужбина, Улицата на занаятите, Конкурсите за детска песен, Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие”, Националния Зумба-маратон и много други.

Ето защо традиционният тридневен Празник на розата в Казанлък през последните десетилетия се превърна в продължаващ повече от месец фестивал на таланта, изкуствата и красотата с многообразна културна програма за туристите, гостите и жителите на Казанлък, налагащ вече своето име у нас и по света като Фестивал на розата в Казанлък.

istoriya-i-kultura-rose-festival-in-kazanlak-253photo_verybig_1601091praznik-na-rozata-kazanlak

Още събития

Може би ще посетите
ср, Юли 17, 2024
София, Парк Военна академия "Г.С.Раковски"