Септември
23 петък

Фестивал на училищните оркестри „Училище, ура!“, 22-25 септември 2022

пт, Септември 23, 2022 - нд, Септември 25, 2022
Каварна, Каварна

Описание

На 23-ти септември, петък в Каварна се открива Фестивал на училищните оркестри „Училище, ура!“, с който ще се отпразнува началото на новата учебна година.

Събитието е втората част от Фестивал на училищните оркестри и ще представи концерти на  ученически оркестри, младежки оркестрови формации и мажоретки. Своите програми ще представят Първи ученически гвардейски духов оркестър, СУ „Иван Вазов“ гр. Плевен, Оркестър „Дефилир“ и Мажоретен състав, СУ „Иван Вазов“, гр. Вършец, Младежка музикална формация, СУ „Стефан Караджа“, гр. Каварна.

Акцент в програмата са парадът стартиращ от 17:30 ч. в пешеходната зона на града и концертите в Народно читалище „Съгласие – 1890“ от 18:00 ч.

В петък и събота музиканти и танцьори на възраст от 8 до 18 години ще зареждат със своя ентусиазъм и вдъхновение жителите и гостите на Каварна. Целта е с маршове и оркестрови композиции не просто да се представи добрата традиция на училищния оркестър,  а и да се привлече общественото и институционално внимание към положителните практики и ползите за младежите и обществото от подкрепа за училищните оркестри. Децата от Каварна ще посрещнат своите връстници от страната в Общински детски комплекс, където в петък са приготвили за тях предизвикателства към сръчността и въображението им, а в събота ще се потопят в загадъчния свят на „Добруджа и морето“.

Музикални ръководители и директори на училища от цялата страна ще се срещнат в работния модул на фестивала на 24.09. от 15:30 ч., за да обсъдят актуални въпроси, да представят работните етапи, материалните предпоставки, методиката и необходимия педагогически капацитет за изграждане на действащ модел за възраждане на традицията на училищните оркестри и за създаване на партньорска мрежа с цел обмен на добри практики с организации, които подкрепят развитието на училищните оркестри. Срещата ще се ръководи от подполковник Ради Радев – Главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, който ще предостави методически насоки за ръководителите и нотни партитури за духови оркестри.

Фестивал на училищните оркестри се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство“, модул „Съхранение и популяризиране“.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора