Септември
28 Пон

Фестивал на червенокръстките и здравни филми

пн, Септември 28, 2015 - сб, Октомври 03, 2015
в пленарната зала на община Варна, в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, в аулата на Медицинския университет и в УМБАЛ „Света Марина“. , Варна

Описание

Създаден през 1965 г. в гр. Варна като международен преглед на червенокръстки и здравни филми, фестивалът се превръща в световно събитие през годините до 1991. Организира се от Българският червен кръст, под егидата на Федерацията на Червения кръст и Червения полумесец, Световната здравна организация и ЮНЕСКО Фестивалът получава “А” категория, с каквато са фестивалите в Кан, Венеция, Сан Себастиян, и др. Филмите дават възможността на местната публика да се срещне с важни имена от областта на киното, изкуството, медицината и науката. Варненският Фестивал на червенокръстките и здравните филми е филмово събитие, което става средище за обмяна на опит между световни учени медици, национални и международни здравни институции, дейци на Международните Червен кръст и Червен полумесец, световни и родни кинозвезди, режисьори, кинодейци, кинокритици, журналисти, кинематографии и чуждестрании телевизии.

Иновативната форма на фестивала (нетрадиционни пространства, теми и участници), дава шанс за участие на разнородни групи и общности под формата на съвременно изкуство. Фестивалът помага за по-голямата информираност за културните особености на хората в различните краища на Европа, както и техните традиции за съжителство, взаимопомощ и доброволчество, което спомага за приучване на обществото към толерантност и разбирателство. Стремежът на фестивала е да е част от културния афиш на България и Европа, да повиши интереса на посредством медиума на културата към основни хуманни ценности като част от съвременния начин на живот.

Още събития

Може би ще посетите