Май
05 събота

Фестивал на Чипровския килим

сб, Май 05, 2018 - нд, Май 06, 2018
Чипровци, Чипровци

Описание

Община Чипровци организира „Фестивал на чипровския килим” за пета поредна година.

Заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено, чипровските килими са прочути в цял свят. Първоначално цветовете на килимите са били червено-черни, като по-късно цветната палитра се обогатила.

Целта на фестивала е да се популяризира Чипровския килим, като представи традицията в занаята и навлизането на съвременни мотиви в изработването му.

На площад „Чипровско въстание” може да научите как точно се изработват шедьоврите за под с две напълно еднакви лица. На 5 май ще отвори врати и центърът за продажба на килими и сувенири в шарките на чипровските килими.

Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

„Направили сме големи възстановки на чипровски килими, които са на историческия хълм и изложби на открито, за да се види цялото богатство. Демонстрацията тръгва от цялото производство – багренето на вълната, от сноването на килима до цялото му „доткаване“, както ние му казваме, до цялостното му производство и след това до свалянето от становете. Ще направим демонстрация за хората, които не са запознати. Имаме експозиция, която сме направили до историческия хълм, която показва богатството на моделите, въобще от време оно от най- старите, от новите техники. Имаме много шатри, на които ще изложим пак гоблени, от другата техника, която се правят в Чипровци, с която сме известни. Богата програма от фолклорна плетеница, ще имаме след това от 17 часа.“, каза кметът на Чипровци.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите