Август
24 събота

Фестивал „Пъстра трапеза в Джулюница”

сб, Август 24, 2019 - нд, Август 25, 2019
с. Джулюница, Горна Оряховица

Описание

„Пъстра трапеза” е събитието, което събира в Джулюница десетки пазители на традициите, за да покажат своите умения на ненадминати кулинари, за да попеят и да се повеселят всички заедно в родното село на Котоошу. Традицията продължава вече 10 години и интересът към нея не стихва. Освен пъстри трапези с гозби, в неделния ден множеството гости и почитатели на хубавата българска кухня, можеха да се насладят и на песенни изпълнения и да похапнат мекици, вкусна рибена чорба и да опитат от домашно приготвена на място лютеница. Кулинарните събития се наложиха трайно в календара на Община Лясковец и са резултат от успешно провеждащия се „Карвинг-фестивал Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”, който записа успешното си Седмо издание.

Тази година изявите започнаха с фестивала „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница” и с провеждането на Празника на домашната лютеница и ще продължат в Козаревец, с празника известен като „Ден на кокошата чорба”. За десети път централният парк в селцето събра любителите на вкусните български гозби, а местните и гости-кулинари разпънаха трапези, за да покажат уменията си в приготвянето на вкусна и добре аранжирана храна. Площта в парка беше изпъстрена с разнообразие от етнощандове, които също като ястията се конкурираха за призовите места. Оригинални ястия, характерни за лясковския край и региона, уникални кулинарни творения по рецепти на нашите баби видяха посетителите на пребогатото Десето кулинарно изложение.

За поредна година лясковското село Джулюница ще разпъне софрата на ароматните бабини гозби, за да посрещне Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“. Родното село на най-прочутия българин в Азия – Калоян Махлянов-Котоошу събира майстори на традиционната българска кулинария, а жители на селото и околните селища ще влязат в надпревара за най-вкусните и оригинални местни ястия.

 

 

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София