Юни
30 сряда

Фестивал "Угар - мистичен и древен", с. Буково

ср, Юни 30, 2021 -
Местност "Малка Драгойна", до с. Буково, общ. Първомай, Първомай

Описание

Фестивалът „Угар” се провежда в местността „Драгойна”, която се намира до село Буково, община Първомай. Фестивалът е посветен на свети Илия, пазител на вярата в Единия Истинен Бог. Провежда се на местността „Малка Драгойна”, заради древната ѝ митична история,която е съхранила и героичните подвизи на Ангел войвода по тези места.Фестивалът е посветен на чистия български дух.

Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древността църквата го нарича „пророк и предсказател на великите божии дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“. почита се Ангел войвода, защото Ангел войвода живее в сърцата на своите потомци не само с десетките си героични прояви, а и с многобройните си дарителски жестове в подкрепа на родолюбиви начинания за издигане на българското самосъзнание – той е оказал значителна финансова подкрепа при строежа на редица църкви и училища в първомайския край. А колко са подпомогнатите от него, изпаднали в беда българи – само Бог знае.

Местността „Малка Драгойна” е разположена на самия връх Драгойна, където са разкрити основите на една от най-големите тракийски крепости. Висок едва 813 m, върхът се извисява над Тракийската низина и има изключителна стратегическа позиция с поглед върху територия с диаметър над 100 km – Пловдив на запад, Хасково на изток, Чирпан на север и Родопите на юг.Съдейки по фрагментите от вносна микенска керамика през късната бронзова епоха, обитателите на обекта са поддържали връзки с големите цивилизации на източното Средиземноморие.

Фестивалът ”Угар” има за цел да представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхраним и предадем живото духовно и културно наследство на българите. Угар буквално означава разорано поле. Да бъде поставена земята под угар, означава да се поддържа изорана и чиста от плевели, незасята с нищо през целия период. Да бъде подготвена за сеитбата с добри семена.

Да се прочисти съзнанието на фестивала „Угар“, като се изчисти земята от плевели, да си засеят добри семена, добри мисли, за да се пожъне добра реколта – само така се живее достойно.

Още събития

Може би ще посетите