Май
15 Неделя

Фестивал „Хайдушка среща”

нд, Май 15, 2016 - нд, Май 15, 2016
Карандила, Сливен

Описание

Фестивал „Хайдушка среща” ще се проведе на 15 май, край Сливен. Мястото на събитието е местността Карандила, намираща се над града, а поводът е рожденият ден на Хаджи Димитър – 10 май.

Атрактивното събитие ще стартира с изкачване на Хайдушка пътека, с мях пълен с вино, който тежи 35 оки или 43 литра. Най – бързият участник ще получи за награда, както съдържанието, така и 1000 лв. Именно такъв мях, според Панайот Хитов, Хаджи Димитър е качил на поляната на Карандила.

По време на фестивала ще се проведат юнашки игри – такива, каквито навремето са организирали хайдутите в Балкана, за да изберат най – силния от тях, та да им стане войвода. Ще има бягане до символичната Драгиева чешма, мятане на нож или „хайдушки дартс”, хвърляне на голям камък, стрелба с автентични хайдушки оръжия, борба. Предвидени са награди за победителите в отделните игри, а също и комплексен победител. Той ще получи „селях” – пояс за пищови, като на Хаджи Димитър.

В хайдушкото мерене на сили ще се включат ентусиасти от Велико Търново, Русе, Стара Загора и други български градове, а също така и няколко чуждестранни граждани. Всички гости на фестивала, облечени в народни носии, ще могат да пият безплатно вино. Организаторите обещават вкусни чевермета и много изненади за публиката.

Не се заплаща вход от участници, публика и гости.

59_big

Още събития

Може би ще посетите