Октомври
06 четвъртък

Фестивал GuitArt в Пловдив, 6-9 октомври 2022

чт, Октомври 06, 2022 - нд, Октомври 09, 2022
Пловдив, Пловдив

Описание

По време на събитието Plovdiv GuitArt Festival феновете ще могат да се насладят на виртуозни концерти, майсторски класове, лекции, международен конкурс за класическа китара и различни творчески уроци.

Началото ще бъде дадено на 06.10, в Студио 1 на БНР – Пловдив, с Китарен ансамбъл „Академика“, който включва настоящи и бивши студенти по китара на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, които тази година празнуват 25 години от създаването си. Репертоарът в състава е с богата гама от класически произведения, както на имените композитори, така и на всички български и чужди автори. След тях на сцената ще се качи младият български виртуозен китарист Георги Димитров – Жожо – победител в конкурса за класическа китара, GuitArt 2018, който се радва на заслужена шеметна кариера в света на класическата музика.

Фестивалният ден ще завърши с един нов проект на виртуозния старозагорски китарист Ангел Демирев „Angel Demirev Folk Quartet“. Началото е планирано за 21:00ч. на сцената на фестивалния клуб Bee Bop Café.

В 19:00ч. на 7-ми октомври в Студио 1 на БНР- Пловдив, кубинският китарист с австрийско гражданство проф. Марко Тамайо ще представи пред пловдивската публика премиера на своя нов музикален проект.

Китарният ден ще завърши във фестивалния клуб с ударна доза музика, представена от пловдивските музиканти от Александър Леков Трио.

В събота (08.10) дългоочакваното Трио „Ралченица“ (Петър Ралчев – акордеон, Мие Огура (Япония) – флейта и Атанас Уркузунов – китара) ще зарадва на живо и пловдивската публика. Техните авторски песни, вдъхновени от българския фолклор ще бъдат представени в Студио 1 на БНР-Пловдив, от 19:00 ч.

Вечерта, известната на пловдивчани фламенко/фюжън група Дел Падре ще избухне в Bee Bop Café от 21:00ч.

Неделният ден е посветен на втората и най-важна част от международен китарен конкурс, където журито ще излъчи и финалист. Победителят от конкурса ще бъде официално обявен и граден в  Дом на Културата „Борис Христов“, непосредствено преди концерта на един от легендите в света на класическия китара, гръцкия виртуоз Костас Коциолис с Камерен Ансамбъл „Софийски солисти“ , които празнуват 60 годишен юбилей. Те ще представят аранжименти на песни на Бийтълс и концерт на Вивалди за китара и струнен оркестър.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на Пловдив.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите