Май
28 събота

Фолклорен венец "Божура" - Средец

сб, Май 28, 2016 - нд, Май 29, 2016
гр. Средец, Средец

Описание

Националният странджанско–тракийски събор за надпяване и надсвирване „Фолклорен венец-Божура“ има за цел да продължи традицията на странджанско-тракийския край, да стимулира интереса и любовта към богатото фолклорно наследство.

Съборът се провежда в рамките на два дни в града и в местността „Божура“ край град Средец, през последната събота и неделя на май.

Тази първоначално общинска изява, за няколко години надхвърли рамките на регионален форум и от 1998 година се вписа във фолклорната палитра на България като Национален. Постепенно се добавиха нови елементи в програмата: връчване на Приз Комня Стоянова, в памет на една от най-обичаните и популярни странджански певици; участие на знаменити изпълнители от региона в гала концертите, присъствие на гостуващи състави от чужбина и провеждане на научни конференци.

Почитателите на фолклора ще могат да се насладят на изпълненията на гост-изпълнителите  на галаконцерта Тодор и Донка Кожухарови и оркестър”Южни ритми”, Янка Рупкина, Калинка Згурова, Ваня Дженезова, Златка Ставрева, Яна Иванова, Керка Тотева, Ирена Станкова, Квартет ”Китен”, ТА”Въжички” гр. Стралджа, Танцов клуб ”Веселие”, ДЮТА ”Искрици”, ТА”Странджанска жарава”, Мъжка и Женска фолклорни групи  при НЧ ”Пробуда – 1897”, МФГ ”Божура”.

sredec2 srede1

 

Още събития

Може би ще посетите