Юни
25 събота

Фолклорен събор „Жива вода”

сб, Юни 25, 2016 - сб, Юни 25, 2016
село Каран Върбовка, Две могили

Описание

На 25 юни село Каран Върбовка ще бъде домакин на Фолклорния събор „Жива вода”. Той е част от Националния културен календар и ще се състои за седма поредна година в местността „Аязмото” до извора с лековита вода в манастира „Св. Марина”. Празникът дава възможност за изява на таланти в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство за запазване и обогатяване на българската национална култура. Основните цели на събора са да спомогне за съхраняване на традициите и обичаите, да даде възможност за изява и културен обмен на различните формации и индивидуални изпълнители, да възпитава любов към българския фолклор и да се утвърди, като значимо събитие в културния календар на Община Две могили.

Събитието няма конкурсен характер и възрастови ограничения. В него се представят народни певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли. Танцовите състави и групите за народни обичаи ще се изявят в рамките на 15 минути, певчески и инструментални групи – 8 минути, индивидуални изпълнители – 5 минути.

Всички състави получават Грамота за участие и за принос в съхраняване и популяризиране на българската традиционна култура. Връчват се и специални награди : Награда на публиката, Награда на Кмета на Кметство Каран Върбовка, Награда на Кмета на Община Две могили и други.

Програмата ще започне в 9:30 ч., като участие са заявили 800 участници, които ще представят български фолклор, песни, танци и обичаи. Специални гости на събора са проф. Анчо Калоянов – писател и преподавател по „Български фолклор“ във Великотърновския университет, носител на почетния знак „Филип Тотю” и Искра Тодорова – уредник в отдел „Етнография” на Исторически музей – Русе.

89 89-7 7670 7895678 ff1 ff2 ff3 image.php image.php9 jv6

Още събития

Може би ще посетите