Юли
28 четвъртък

Фолклорен събор "Златната праскова"

чт, Юли 28, 2016 - нд, Юли 31, 2016
с. Гавраилово, Сливен

Описание

Производители на праскови от цялата страна, специалисти от научни институти, много деца и гости ще се включат и тази година в 15-то издание на празника „Златна праскова“ в село Гавраилово.

На първия ден започва традиционният семинар за производители на праскови с лектори от научни институти. Сред темите тази година са възможностите за подпомагане на производителите по новата Програма за развитие на селските райони, новите и перспективни сортове праскови, нектарини и череши, напояване и торене на прасковата и др.

Дегустация, фолклорна програма, конкурси състезания по традиция съпътстват „Златна праскова“. Рисунка на асфалт, конкурс „Мини мис” и „Мини мистър Прасковки”, мис „Праскова“, състезание за най-бързо ядене на праскова и приготвяне на компот са подготвили още организаторите. Ще се проведе и надпревара за детско музикално и певческо творчество за купата „Златна праскова”. В програмата е включена изложба на участниците в конкурс за любители-фотографи на тема „Най-вкусната българска праскова”.

„Празникът „Златна праскова”, проведен за първи път през 2002 г., се превърна в емблематичен за Гавраилово. Интересът към него с всяка година става все по-голям. Преобладаващо в него е детското участие, като всяка година в проявите се включват около 150 деца от област Сливен и от други райони на страната“, казва кметът на селото Димитър Андреев.

Събитието се организира от община Сливен, Министерство на земеделието и храните, кметство – село Гавраилово, Народно читалище „Слънце 1928”, Институт по овощарство – Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД и Национална служба за съвети в земеделието. Проявата е под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

ПРОГРАМА НА ПРАЗНИКА от 2015г.

28 юли /вторник/

18 ч., салон на читалището – Представяне на книгата „Гавраилово – минало и настояще” – автор Йордан Йорданов

18.30 ч. – Откриване на изложба на Димитър Рачев – ученик от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен

30 юли /четвъртък/

9.30 ч., площад пред читалището – Изложба на праскови и дегустация

10 ч. – Откриване на празника

10.20 ч. – Откриване на възстановения паметник на загиналите във войните от с. Гавраилово

10.30 ч. – 12.30 ч., салон на читалището – Семинар за производители /по програма/

11 ч., площад пред читалището – Изложба на участниците в конкурс за любители фотографи на тема „Най-вкусната българска праскова”; изложба на рисунки на тема „Праскова”; изложба на тема „Прасковата – минало, настояще, бъдеще”; правене на сладко от праскови – демонстрация

11 ч. – 13 ч., площад пред читалището – Конкурси: Мини мис и мини мистър „Прасковки”, Мис „Праскова” – девойки, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-добра прасковена ракия, най-бърза и качествена заготовка на праскови

13 ч., площад пред читалището – Конкурс за детско музикално и танцово изкуство и надиграване за Купата „Златна праскова”

14 ч. – Награждаване на победителите от състезанията и конкурсите

20 ч. – Общоселско празнично веселие

20.30 ч. – Презентация „Въздушните асове – парашутисти на с. Гавраилово”

ПРОГРАМА НА СЕМИНАРА

10.30 ч. – 10.45 ч. – Регистрация на участниците в семинара

10.45 ч. – „Нови и перспективни сортове праскови, нектарини и череши” – проф. д-р Аргир Живондов

11 ч. – „Напояване и торене на прасковата” – проф. д-р инж. Куман Куманов

11.15 ч. – „Поддържане на почвена повърхност и борба с плевелите в прасковените насаждения” – доц. д-р Заря Ранкова

11.30 ч. – „Основни неприятели по прасковата и борба с тях” – проф. д-р Христина Кутинкова

11.45 ч. – „Възможности за подпомагане на производителите на праскови по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020” – Димитър Ванев

12 ч. – Дискусия и представяне на препарати за растителна защита

12.30 ч. – Посещение на насаждение от праскови. Демонстрация на селскостопанска техника, прикачен инвентар и капкова система за напояване. Конкурс „Най-добре поддържана плододаваща прасковена градина”

13 ч. – Посещение на „Българска праскова” ООД

13.30 ч. – Откриване на линия за преработка на праскови /Консервен комбинат „Фрукто” – Сливен/

praskowa5   praskowa4  praskowa3praskowa2

Още събития

Може би ще посетите