Май
02 събота

Фолклорен танцов фестивал "Приятели чрез танца" - гр. Перник

сб, Май 02, 2020 - сб, Май 02, 2020
гр. Перник, Перник

Описание

На 2 май ще се проведе поредното издание на Фолклорен танцов фестивал „Приятели чрез танца“. Начало на събитието ще бъде дадено в 11:00 часа на сцената пред Дворец на културата – гр. Перник.

Фолклорният празник се организира с цел популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор. Участие могат да вземат всички клубове от страната, изучаващи български народни хора, като задължително условие е да не са професионалисти. Не се изисква участниците да са облечени във фолклорни костюми. „Приятели чрез танца” ще се проведе в два основни раздела: фестивална програма и конкурсна програма – обработка на хоро. И за двете направления са предвидени три възрастови групи: детска (до 15 г.), младежка (до 25 г.) и смесена (без ограничения на възрастта). Във фестивалната част съставите трябва да представят две хора с времетраене до 6 минути, а участниците в конкурсната програма изпълняват  обработка на  хоро с времетраене до 4 минути. Групите имат право да участват само в един от разделите.

Компетентно жури, съставено от професионалисти в областта на танцовия фолклор, ще оцени изпълненията и ще присъди отличия. Ще бъдат връчени предметни и много други награди. Всички състави получават Грамота за участие.

Програма

11:00 – 11:30 часа –  регистрация на групите. Място – Общински младежки дом

                              Редът на регистрация е по ред на явяване!   

12:00 часа  – Дефиле по предварително определен маршрут

– Официално откриване на Фестивала и представяне на групите

/ сцена пред ОК “ Дворец на културата“/

–  Мегдански хора от Граово

  • Граовско
  • Четворно
  • Сватбарско/самоковско/хоро – всички участници се залавят на ОБЩО хоро

– Явяване на групите по вече определен ред.

 

Още събития

Може би ще посетите
пт, Май 10, 2024
Пловдив