Август
31 сряда

Фолклорен фестивал "Златен Сливен"

ср, Август 31, 2022 -
Етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи”, Сливен, Сливен

Описание

Поредното издание на „Златен Сливен” се провежда през септември, с любезното домакинство на НЧ „Хаджи Димитър-1937” – Сливен. Организираното от ОДФ-Сливен. Събитието показа, че българските традиции и фолклор не са забравени.

Във фолклорния концерт участват самодейни състави и индивидуални изпълнители от читалищата в селата Тополчане, Селиминово, Панаретовци, Ковачите, Гавраилово, Николаево, Драгоданово, Сотиря, Старо село, Самуилово, както и от сливенските читалища „Възраждане”, „Христо Ботев-1897”, „Единство” и др.

Провежда се и своеобразно ревю на народни носии, в което дами от различни читалища представят пред публиката ежедневни и празнични премени. Всеки модел разказа и историята на носията, която представи.

По време на „Златен Сливен” в читалището се провежда и базар, на който се излагат предмети, изработени в читалищата. В края на събитието всички присъстващи имаха възможност да се почерпят с вкусни автентични ястия от Сливенския край, приготвени специално за случая от представители на читалищата от града и региона.

Инициативата „Златен Сливен” е на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, осъществена с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Проявата включва концерти на шлагерни песни, фолклорни концерти, ретро-ревюта и др. Седмото издание на фестивала „Златен Сливен” се провежда в етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи”. Както всяка година, така и сега в него ще се включат представители на читалищата от региона.

По време на фестивала „Златен Сливен” се провеждат две състезания: за най-бързо навиване на прежда и по най-бързо плетене на една кука. Представят се характерни за региона народни носии – от селата Гергевец, Чинтулово и Чокоба, както и детска носия от село Самуилово.

Фестивалът продължава с дегустация на характерни за региона ястия.

 

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София