Август
31 сряда

Фолклорен фестивал "Типченица пее"

ср, Август 31, 2022 -
с. Типченица, Община Мездра

Описание

Кметството на село Типченица и Народно читалище „Съзнание-1899“ – село Типченица, организират Фолклорен фестивал „Типченица пее“, който има за цел да съхранява, популяризира и предава на поколенията българското фолклорно наследство, да подтиква към издирване, съхраняване и разпространение на фолклора и да представя ежегодно пред гражданите и гостите на село Типченица културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски области в България.

Във фестивала участват фолклорни певчески групи, хорове, ансамбли и солисти , които изпълняват народни песни, както и фолклорни танцови групи, състави, ансамбли, клубове за хора, които изпълняват автентичен или обработен фолклор.

Тазгодишното издание на „Типченица пее“ е с конкурсен характер. Участниците във фестивала ще се съревновават в три категории: „Хорове и певчески групи“, „Танцови състави и формации“ и „Индивидуални/дуетни изпълнители“. Техните сценични изяви ще бъдат оценени от жури. Във всеки раздел ще бъдат връчени първа, втора и трета награда с паричен еквивалент, плакет и грамота, както и по една поощрителна награда.

Официалното откриване на фестивала е в 11:00 часа на 4 септември (събота) на площада в планинското селище. По традиция фолклорният празник ще започне с молебен в памет на 57-те типчене, загинали във войните за национално освобождение и обединение на България, отслужен от енорийския свещеник отец Васил Николов.

Програмата включва също тематичен рецитал и поднасяне на венци и цветя пред войнишкия паметник, приветствия от кметския наместник на селото Георги Димитров и от Елеонора Георгиева, председател на НЧ „Съзнание-1899”.

Специални гост изпълнители на „Типченица пее 2021” ще бъдат родопският гайдар Манол Ташков от Девин, който е правнук на легендарния майстор на каба гайди от смолянското село Гела̀ Дафо Трендафилов (1919-2010 г.), младата народна певица Гергана Чолакова, Ансамбъл „Мездра”, Фолклорна формация „ФолкРеактор” с ръководител Любомир Гешковски, Симоне Маркова и Оркестър „Славяни” от Стара Загора.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София