Август
31 сряда

Хляб фест - Добрич

ср, Август 31, 2022 -
Добрич, Добрич

Описание

Фестивалът на хляба ще се проведе в Добрич. Това е поредното издание на проявата, която е отколешна идея на местната общност и институции. Организацията е на Общината, Регионалния исторически музей и Художествената галерия, като е спечелено финансиране от Национален фонд „Култура“ по линия на българското председателство на Съвета на ЕС. Добрич е една от малкото малки общини, които имат одобрен проект, подчертаха организаторите.

По време на фестивала се откриват няколко шатри – работилници в центъра на града. Във всяка от тях се представя исторически период с характерния за него хляб, обредност, трапеза и облекло – точна възстановка, направена от реконструктор. „Искаме да обърнем внимание на този най-важен символ за човека – от неговото първо замесване със стрити зърна и сол до девет пъти пресявания обреден сватбен хляб“, каза Надежда Иванова от музея. Освен това във всяка шатра ще може посетителите да участват в работилница, в която ще се прави нещо, свързано с епохата, с помощта на модератори. Всички работещи във фестивала полагат доброволен труд, средствата са вложени само за материали и дейности, подчертаха от Общината.

В шатрата Праистория ще се изработват гердани от раковини и фигури от кост на богинята-майка. В Античност ще има изложени римлянин и тракийка на царско угощение с хляб, открит в Помпей, а посетителите ще могат да правят мозайки от макарони.
В Средновековие на стар кантар ще може да се премери жито, ще бъдат изложени мъжки и женски кафтан от епохата и ще се правят владетелски гербове и фигурки от тесто. Възраждането ще е свързано с обредния хляб, украсяван от българката по строго специфичен начин според празник и ще има възможност за моделиране на украси на място.

Освен историческите шатри, ще има още една – интерактивна, която е подготвена от екипа на Художествената галерия. В нея ще има репродукции на картини от фонда на галерията, посветени на хляба и Добруджа. На техен фон, посетителите ще могат да си направят снимка с подходяща носия и реквизит.

Фестивалът включва още няколко съпътстващи събития. Организира се игра за откриване на обекти във всички сгради на музея и в галерията, свързани с хляба. За нея посетителите получават специална карта „Търсачи на съкровища“, като накрая има томбола и на трима участници се връчват награди.

На естрадата на площада ще има изложение на хляб и хлебни изделия, а след това се планира флашмоб „Заедно да замесим“, в който всички ще могат да се включат в голямото месене на хляб, получавайки на място брашно, сол и вода.

Фестивалът завършва с музикално-танцов спектакъл  „Приказка за хляба“ на площада.

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София